Obavijesti

News

Komentari 64

HZJZ o Plenkoviću: Evo zašto premijer ne ide u samoizolaciju

HZJZ o Plenkoviću: Evo zašto premijer ne ide u samoizolaciju
1

Za konkretnu situaciju treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od 3 minute, priopćili su iz HZJZ-a

VIDEO

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) oglasio se u utorak poslijepodne oko premijera Andreja Plenkovića koji je proteklog vikenda bio na turniru te se susreo s tenisačima. Nekima od njih, kao što je i sam organizator, Novak Đoković, potvrđen korona virus. 

Prema HZJZ-u, ne postoji osnova prema kojoj bi premijer Plenković trebao u samoizolaciju iako je bio u kontaktu s Đokovićem. On se, podsjetimo, preventivno testirao i negativan je na virus. Priopćenje HZJZ-a prenosimo u cijelosti: 

POGLEDAJTE VIDEO: Đoković pozitivan na korona virus 

Pokretanje videa...

Novak Đoković pozitivan je na koronu 01:06

Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od bolesti COVID-19 jer su bile u blizini osobe koja oboli ili boluje od ove bolesti ili u kontaktu s njom treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi BLISKIM KONTAKTOM. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu te zbog bliskog kontakta podliježe provođenju epidemioloških mjera samoizolacije, testiranja i drugih, treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podatcima definiran bliski kontakt.

Definicija bliskog kontakta koji predstavlja visok rizik za zarazu s bolesti COVID-19 podrazumijeva, a relevantno je za posjet premijera Plenkovića teniskom turniru u Zadru, sljedeće:

– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta

– tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt

– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta

– nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe

– skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme

– putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).

Svaka druga vrsta kontakta se smatra niskim rizikom za zarazu, te osobe koje ostvare takav kontakt ne podliježu epidemiološkim mjerama samoizolacije i testiranja.

Za konkretnu situaciju treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od 3 minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim.

Slijedom navedenog premijer ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja i samoizolaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.