Obavijesti

News

Komentari 146

HZJZ objavio nove preporuke, građane pozivaju da se cijepe novim cjepivom za omikron

HZJZ objavio nove preporuke, građane pozivaju da se cijepe novim cjepivom za omikron

Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer COVID-19 je bolje spriječiti, kažu u službenom pozivu

VIDEO

U Hrvatskoj smo danas imali 934 nova slučaja zaraze koronavirusom i 519 ljudi na bolničkom liječenju, a petero je preminulih. 

Ovaj tjedan u Hrvatsku stižu i nove doze adaptiranog cjepiva, prilagođenog omikronu te su preko vladine stranice objavili poziv ljudima na cijepljenje novim cjepivima.

- Pozivamo sve građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa. Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer COVID-19 je bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili, poručili su na Twitteru.

EU preporuka: Dva cjepiva prilagođena omikronu prvo primijeniti među rizičnima
EU preporuka: Dva cjepiva prilagođena omikronu prvo primijeniti među rizičnima

HZJZ: Sve više dokaza o slabljenju zaštite

S obzirom na to da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva i s obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama te s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je Omicron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti.   

Od prve polovice rujna 2022., za docjepljivanje  su dostupna adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i Omicron BA.1 varijante virusa. Oba cjepiva (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 i Comirnaty Original/Omicron BA.1) odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih.  Svima koji su primili Janssenovo cjepivo za primarno cijepljenje, preporučuje se docjepljivanje najmanje dva mjeseca nakon primarnog cijepljenja, jednom dozom adaptiranog/varijantnog mRNA cjepiva (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 ili Comirnaty Original/Omicron BA.1). 

U Hrvatskoj 479 novooboljelih od korone, umrlo još 10 ljudi
U Hrvatskoj 479  novooboljelih od korone, umrlo još 10 ljudi

Osobama u dobi od 18 godina i starijima, koje su primarno cijepljene cjepivima Spikevax, Comirnaty ili Vaxzevria, preporučuje se docjepljivanje jednom dozom najmanje tri mjeseca od završetka primarnog cijepljenja.  Osobe koje su primarno cijepljene cjepivom Comirnaty ili Spikevax, docjepljuju se adaptiranim/varijantnim cjepivom istog proizvođača. Osoba koja je primarno cijepljena Vaxzevriom, treba se docijepiti jednim od odobrenih adaptiranih/varijantnih mRNA cjepiva (Comirnaty ili Spikevax). 

Više pročitajte u preporukama HZJZ.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u