News

Komentari 3

HZZO: Pacijenti se žale na nedostupnost liječničkih usluga

HZZO: Pacijenti se žale na nedostupnost liječničkih usluga

U siječnju je zabilježen značajno veći broj zaprimljenih mailova pacijenata pa je Zavod postupao po dvostruko više pritužbi od prosjeka za posljednja tri mjeseca prošle godine, kažu u HZZO-u

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u siječnju je zaprimio dvostruko više prijava pacijenata koji se žale na nedostupnost obiteljskih liječnika, s kojima nikako ne mogu uspostaviti kontakt, doznaje se u petak u HZZO-u.

U siječnju je zabilježen značajno veći broj zaprimljenih mailova pacijenata pa je Zavod postupao po dvostruko više pritužbi od prosjeka za posljednja tri mjeseca prošle godine, kažu u HZZO-u.

Zbog čestih prigovora pacijenta na uspostavu kontakta s ordinacijama osobno, putem telefona, elektroničkom poštom ili na druge načine, početkom studenoga 2020. godine, u jeku epidemije koronavirusa koja je otežala dostupnost zdravstvene zaštite, otvorena je e-mail adresa "zovem doktora".

U proteklom razdoblju HZZO je zaprimio 2697 mailova s pritužbama pacijenata kojima njihovi obiteljski liječnici ne odgovaraju na telefonski poziv, a u 928 slučajeva ocijenjena je osnovanost pritužbe na "otežanu dostupnost odnosno nemogućnost uspostavljanja pravovremenog kontakta s ordinacijama obiteljske zaštite".

Nakon zaprimljene pritužbe zaposlenici Zavoda odmah provjere navode iz predstavki, stupaju u kontakt s ordinacijama (telefonski ili putem elektroničke pošte), obavještavaju doktora-nositelja tima o potrebi povratnog poziva prema pacijentu, te o utvrđenome obavještavaju pacijenta koji je poslao pritužbu.

U slučaju ponavljanja prijava pojedinog obiteljskog liječnika i u slučaju sumnje u težu povredu ugovornih obveza provodi se kontrola ordinacije koja ima ugovor s HZZO-om.

Od uspostave e-mail adrese "zovem doktora" do 31. siječnja 2022. Zavod je proveo ukupno 29 kontrola u ordinacijama i izrekao 11 ugovornih mjera.

Izrečeno je osam pisanih opomena, jedna pisana opomena i novčana kazna od 1000 kuna, jedna pisana opomenu uz umanjenje 10 posto mjesečnog iznosa ordinaciji, te jedna opomena pred raskid ugovora uz novčanu kaznu od 3000 kuna.

U tijeku je provođenje još nekoliko kontrola s mogućim izricanjem ugovorom previđenih mjera, poručuje HZZO.

Pacijenti prigovor mogu poslati na e-mail adresu zovem.doktora@hzzo.hr.

U prigovoru je potrebno navesti osobne podatke (ime i prezime, OIB i telefon za kontakt), te ime i prezime izabranog doktora na kojeg se pacijent žali.

U HZZO-u kažu da bez navedenih podataka neće moći postupiti, odnosno stupiti u kontakt s doktorom primarne zdravstvene zaštite i pomoći u žurnom rješavanju problema.

 

Najčitaniji članci