Obavijesti

News

Komentari 215

Ukrao sir i dao ga njoj: 'Tražim Splićanku koja me spasila '43.'

Ukrao sir i dao ga njoj: 'Tražim Splićanku koja me spasila '43.'

Otac ga natjerao u rat: Mladi talijanski vojnik Vito Cellini odlučio je prijeći u partizane. Pomogla mu je nepoznata djevojka kojoj bi ovaj 93-godišnji Njujorčanin želio zahvaliti

VIDEO

Njujorčanin Vito Cellini (93) ovih je dana obilazio Dalmaciju, s kojom je povezan neobičnom životnom i ratnom pričom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Tijekom 2. svjetskog rata prošao je put od talijanskog bersaljera do partizana u Podbiokovlju, nakon toga postao i špijun savezničke vojske, prije nego što se usmjerio svom pozivu mehaničara, inovatora i specijalista za oružje u miru. Njegove životne dogodovštine iduće godine će biti objavljene u knjizi J. Michaela Handa “Cellini: Freedom Fighter - The biography of a soldier, guerilla fighter, secret agent and weapons inventor”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:11

U pripremi je i dokumentarni film zbog kojeg je Cellini s Handom i došao u Hrvatsku.

Vito Cellini rodio se kao najstarije od petero djece u obitelji doseljenika Francesca Cellinija iz Barija 1923. u SAD-u.

"Dao sam joj kolut sira"

Njegov otac bio je uvjereni fašist i na Musosolinijev poziv vratio je obitelj u Italiju, a Vita natjerao da se bori u fašističkoj vojsci. Bio je u jurišnim postrojbama bersaljerima, u Dalmaciji u narodu znanima i kao “batinaši”, prepoznatljivima po šeširima urešenima tetrijebovim perima.

- Čuvao sam željezničku prugu kod Perkovića, koju su partizani neprestano napadali i dizali u zrak. Nisam želio ići u rat, smatrao sam se Amerikancem, no otac je rekao da mu ne sramotim ime. Iako su me uvjeravali da dolazim štititi ljude, ubrzo sam vidio da su mnogi moji suborci činili samo zlodjela. Sukobio sam se sa zapovjednikom regimete, koji je davao po 500 lira za svakog ubijenog bez obzira na to je li on bio vojnik, žena, starac ili dijete - ispričao je Cellini, koji se do u detalje sjeća svega.

Pred kraj talijanske okupacije Dalmacije našao se u Splitu i upoznao djevojku koja mu je pomogla pobjeći iz vojske. Dao joj je u vremenima teške oskudice kolut parmezana koji je ukrao iz skladišta svoje vojske, te zamolio može li se zauzvrat okupati kod njezine obitelji.

- Ne sjećam se kako se zvala, a u njezinoj kući su bili majka, sestra blizanka i još jedna sestra, a živjeli su blizu splitske luke. Ako ovo netko od njih pročita, molio bih da mi se jave preko vaših novina. Ta djevojka me spojila s partizanima i uskoro sam se našao pod zapovjedništvom Makaranina Polde Mikulića u 4. bataljunu 9. brigade XX. Dalmatinske divizije. Moj je zadatak bio popravljati oružje. Kasnije mi je, uz druge izume, smišljanje inovacija za oružje postalo poziv - ispričao je Cellini, koji se nakon rata vratio u New York i posvetio mehanici.

"Obožavam rakiju"

- Namjeravam živjeti 120 godina, a kako sam oduševljen Hrvatskom i ovdašnjim ljudima, volio bih dio godine provoditi ovdje. Ovo je dobra prigoda da se opskrbim vašom rakijom, od koje čašicu popijem svaki dan otkad me Poldo navukao. Čak sam natjerao i moje američke prijatelje da imaju bocu rakije kako bi me mogli poslužiti kad im dođem - dodao je vitalni Vito.

Oduševljen Hrvatskom

Cellini je u Dalmaciju došao drugi put nakon rata zbog istraživanja za dokumentarni film.

Vojska još koristi njegove izume

Osmislio je 19 patenata s područja od medicine do oružja. Američke elitne postrojbe Delta force i danas koriste njegov stabilizator za ručno oružje koji smanjuje trzaje i skriva plamen pri ispaljivanju municije. Radio je i kao stručnjak za suzbijanje terorizma.

U Šibeniku dobio povelju

Vito Cellini prije dva tjedna je na otvaranju Muzeja pobjede i oslobođenja Dalmacije u Šibeniku dobio povelju Saveza antifašističkih boraca Hrvatske za svoj doprinos antifašizmu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina