Obavijesti

News

Komentari 16

'I princ Charles je kod nas u svoj trezor spremio šljivovicu'

'I princ Charles je kod nas u svoj trezor spremio šljivovicu'
4

Ako želite deponirati u trezor, primjerice, vrhunsku od kajsije s oko 40 do 43 posto alkohola, bocu od 7,5 decilitara, na rok od 10 godina, to će vas stajati 300-tinjak kuna...

VIDEO

Proizvodimo puno, nastojimo dio toga arhivirati u toj našoj banci, a u konačnici sve prodamo. Funkcioniramo tako da dođete kod nas, probate neku od naših rakija, a imamo ih mnogo, i onu koja vas oduševi odlučite staviti u trezor - počeo je predsjednik udruge Davorin Škoflek i nastavio:

- Potpišemo ugovor o količini koju želite deponirati i roku na koji je želite čuvati. On može biti 5, 10 ili 15 godina. Upisujemo je u registar. Rakiju stavimo u posebnu bocu, potom u kutiju od hrasta te položimo u trezor s ključem. Ključ dobijete i imate samo vi. Zajedno s rakijom deponiraju se i mali testeri koje možete doći kušati svake godine kako biste se odlučili kad uzeti svoju rakiju ili pratiti njezino dozrijevanje - pojasnio je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58

Tri i pol metra ispod zemlje

U banci imaju 8 velikih i 15 malih trezora u kojima se može deponirati 1000 litara rakije. Do kraja ove sezone više od pola trezora bit će popunjeno. Ako želite deponirati u trezor, primjerice, vrhunsku od kajsije s oko 40 do 43 posto alkohola, bocu od 7,5 decilitara, na rok od 10 godina, to će vas stajati 300-tinjak kuna. Banka se nalazi tri i pol metra pod zemljom, u trezorima smještenim u zidovima podruma Kneževe tvrđave, koja se nalazi na ulazu u baranjsko selo Kneževi Vinogradi.

Osnovali su je članovi Udruge proizvođača rakije iz voća iz Slavonije i Baranje koji već tri godine rade na toj ideji, a posljednjih deset godina brendiraju svoje rakije kao vrhunske i tradicionalne slavonske proizvode. Za njih su dobili mnoštvo odličja, priznanja i nagrada.

Pekle se od čistog voća

- Rakija je tradicionalni slavonsko-baranjski proizvod koji je već godinama zanemaren. Posebno se to odnosi na pravu, domaću rakiju, pečenu u malim, privatnim destilerijama, onakvu kakvu su nekad pekli naši stari u svojim dvorištima, a što danas nije više dopušteno. Tad su se te rakije pomno čuvale da ‘izdrže’ tijekom cijele godine, a one koje su bile vrhunske, koje su se pekle od čistog, zdravog i dozrelog voća, bez dodataka šećera, bile su posebno čuvane godinama, zakopane u zemlju ili posebno uskladištene u tamne podrume. Te su rakije dozrijevanjem od nekoliko godina dosezale vrhunsku kvalitetu i obitelji su ih konzumirale samo kad su velike proslave, svatovi, imendani i rođendani. Mi smo odlučili oživjeti tu tradiciju - kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.