Obavijesti

News

Komentari 100

I što sada? Ništa. HDZ ide dalje. S istim biračima, istim ljudima, istim partnerima. Pa i aferama

I što sada? Ništa. HDZ ide dalje. S istim biračima, istim ljudima, istim partnerima. Pa i aferama

Andrej Plenković distancirao se jučer od Sanaderova HDZ-a nakon presude za Fimi mediju. Iako baštini Sanaderove suradnike, koalicijske partnere, politiku i afere. Da to nije isti HDZ, ne bi ni Plenkovića tu bilo.

VIDEO

Ivo Sanader odrekao se Franje Tuđmana i ispričao zbog njegove politike u BiH, zbog privatizacijske i pretvorbene pljačke. Tomislav Karamarko odrekao se Sanadera i ispričao zbog "zla korupcije i samopromocije". Andrej Plenković maknuo je Karamarka i odrekao se njegove vladavine uz poruku da "stranka ne smije biti talac pojedinca". 

Pa se vratio Franji Tuđmanu.

A HDZ je jučer pravomoćno osuđen za aferu Fimi medija, majku svih korupcijskih afera, nakon koje je Plenković izjavio kako aktualno vodstvo stranke "nema nikakve veze i ne želi preuzeti odgovornost pojedinaca". Samo će platiti kaznu od 3,5 milijuna kuna i vratiti 15 milijuna kuna u državni proračun.

POGLEDAJTE VIDEO Ovako je govorio Sanader: 'Pa gdje su ti HDZ-ovi lopovi? Zašto nisu u zatvoru?'

Pokretanje videa...

'Pa gdje su ti HDZ-ovi lopovi? Zašto nisu u zatvoru?' 00:59

Sanader je ostavio u nasljeđe Fimi mediju i hrpetinu korupcijskih afera, Karamarko je otišao zbog svojih veza s MOL-om, a Plenković je iz Vlade izbacio desetak vlastoručno odabranih ministara zbog korupcijskih i imovinskih afera, među kojima je bila i potpredsjednica Vlade u eri navodnog spašavanja Agrokora.

Uvijek u aferama

Koliko god se novi predsjednici HDZ-a odricali prljavština svojih prethodnika, stranka opet na ovaj ili onaj način, u većoj ili manjoj mjeri, zaglavi u nekoj korupcijskoj aferi. Jer sve je to ista stranka. Bez obzira koliko nas Plenković, zajedno sa svojim prethodnicima, uvjeravao kako njegov HDZ nema veze s bivšim HDZ-om.

Pa on slavi Franju Tuđmana, predsjednika s haške optužnice i stvoritelja ovakvog HDZ-a, tradicionalno podijeljenog između nacionalista i korupcijskih aktera.

Nitko, pa ni Plenković, ne želi preuzeti grijehe svojih prethodnika. Da bi potom postojano slagali vlastite grijehe.

Uvijek ista stranka

Sve je to, naime, ista stranka. Da nije, Plenković sad ne bi bio premijer. Taj kontinuitet nije vidljiv samo kroz stabilno i lojalno biračko tijelo, već i kroz kadrovsku garnituru. Gordan Jandroković bio je Sanaderov ministar, Branko Bačić tajnik u Sanaderovu i Kosoričinu HDZ-u, a obojica su sada na istaknutim pozicijama u Plenkovićevoj stranci.

Kao što je Plenković uredno bio Karamarkov kandidat za Europski parlament. Odakle je javno rušio svog predsjednika.

To je stranka za koju se glasalo i u doba Tuđmana, i u eri Sanadera, i u periodu Karamarka, i sada dvaput u Plenkovićevo doba. Bez obzira na teret afera, skandala, kriminala, korupcije, ratnih i drugih zločina.

Da je Plenković osnovao vlastitu stranku, nikad ne bi došao na vlast. HDZ, ovakav kakav je već trideset godina, koji je prevalio preko sebe i Tuđmana i Sanadera i Kosor i Karamarka, bio je svemirski brod koji ga je spustio u Banske dvore.

Što je bilo 2011.?

"Neću prihvatiti etitketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije", kazao je jučer Plenković, podsjetivši kako je "političku cijenu HDZ za ovaj slučaj platio na parlamentarnim izborima 2011. godine kada su birači HDZ poslali u oporbu".

A Plenković se te godine taman učlanio u HDZ.

Nije mu to predstavljalo problem, niti ga je to odbilo od učlanjenja.

Kao što ga svojedobno nije odbijao ni Karamarko sa šatorašima, stožerašima, nacionalizmom. Sve do MOL-a.

Hvali se Plenković da vodi stranku na transparentan način, što vjerojatno uključuje i smjenu desetak ministara zbog muljaža.

Da je Plenković ili netko drugi prije njega htio raskinuti sve veze s bivšom garniturom u HDZ-u, mogli su naprosto ukinuti stranku i osnovati novu. Naravno da to nikome nije palo na pamet. Jer HDZ je svima izvor sigurnosti, jamac egzistencije i karijere, šifra koja otvara vrata zaradi i probitku. Samo nekad i zatvoru.

I što sada?

Pitanje je što će se dogoditi nakon ove presude. 

Vjerojatno ništa.

Birači će i dalje u (pre)velikom postotku nastaviti podržavati HDZ kao što su to činili i prethodnih desetljeća, a koalicijski partneri poput Milorada Pupovca ostat će uz HDZ kao što su bili uz njega i za Ive Sanadera. Nitko se neće zbog nelagode i grižnje savjesti ispisati iz HDZ-a, stranka će platiti globu i nastaviti dalje.

Pritom će Plenković čak optuživati "opoziciju i Milanovića" da su izvršili pritisak na pravosuđe da donese osuđujuću presudu za HDZ. Pohvalni stav premijera u vezi hrvatskog, ogromnim dijelom HDZ-ova pravosuđa. 

Nema isprike

I dok se Sanader ispričao zbog Tuđmana, Plenković se nije javnosti i građanima ispričao zbog Sanadera. Iako je preuzeo i njegov HDZ, s njegovim ljudima, njegovim koalicijskim partnerima, a velikim dijelom i njegovom politikom.

HDZ je danas pravomoćno osuđena stranka. Da je Plenkoviću doista neugodno zbog toga, raspisao bi prijevremene izbore. Nažalost, na njima bi HDZ, najpopularnija stranka u Hrvatskoj, vjerojatno opet pobijedio. 

Jer ova stranka ima državu kakvu zaslužuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa