Obavijesti

News

Komentari 18

I stručnjaci eskiviraju: Uzimaju lovu i ne dolaze na Odbore...

I stručnjaci eskiviraju: Uzimaju lovu i ne dolaze na Odbore...
1

Vanjski članovi saborskih odbora trebaju biti stručna podrška zastupnicima, ali oni uzmu 1500 kuna i uopće ne dolaze u Sabor - povremeno se pojave na sjednicama

VIDEO

Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti. Ozbiljna tema pred saborskim odborom za zdravstvo i socijalnu politiku.
Saborski zastupnici su se pojavili da rasprave zakon, ali od šest vanjskih članova Odbora, sve redom uglednih specijalista za svoja područja, pojavio se samo jedan. Ostalih pet nije se ni ispričalo niti pojavilo.

Ne bi to bilo ništa neobično da vanjski članovi odbora, koji bi trebali biti stručnjaci za svoje područje, nisu i honorirani za svoj rad. Sabor im plaća 1500 kuna mjesečno da se povremeno pojave na sjednicama odbora koji raspravljaju zakone iz njihova područja.
Ako se pojave, Sabor im plati i putne troškove. Ako se ne pojave, nikome ništa. Novac ponovno dobiju.

- Ako su se saborski zastupnici počeli sankcionirati zbog nedolazaka, mislim da bi trebali uvesti i novčane sankcije za vanjske članove odbora. Nije ni primjereno ni profesionalno od njih da se ne pojavljuju kad su već imenovani - kaže potpredsjednik Odbora za zdravstvo Ivan Ćelić (HDZ), koji je razočaran nedolaskom vanjskih članova odbora na sjednice. Ćelić je kao liječnik trenutačno član još tri saborska odbora, a kaže da je ista slika i na drugim odborima. Rijetko se pojavi više od pola vanjskih članova.

- Predložit ću u stranci da se i za njih uvedu novčane sankcije ako ne dolaze na sjednice na koje su pozvani - kaže Ćelić.
U njegovu odboru je najpoznatiji vanjski član predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža

- Evo baš sad čitam vaš tekst. Svoj nedolazak na vrijeme sam ispričao predsjednici i tajnici Odbora. Razlog nije današnja presica u HLK-u održana u 10,30h, kako mislite, već pratnja u školu djeteta kojem su polomljeni ligamenti koljena. Za vašu informaciju od 5 sjednica Odbora, samo na jutrošnjoj nisam bio. Zanimljivo vas uvaženi sugovornik, dr. Ćelić od tih 5 sjednica bio je samo na današnjoj, a jednom zbog njegovog nedolaska sjednica nije ni održana. Inače nisam "čovjek koji uzima lovu i ne izvršava svoje obveze" - rekao je Goluža.

U Saboru je inače 28 različitih odbora koji raspravljaju zakonske prijedloge iz svojeg sektora. U svakom odboru je od četiri do osam vanjskih članova. Iako bi se trebalo raditi isključivo o stručnjacima, i oni spadaju u stranačke kvote. Pa je niz njih izabran iz redova bivših stranačkih zastupnika ili stručnjaka koji podržavaju određene opcije. Time im je osigurano dodatnih 1500 kuna mjesečno, a sad se pokazalo da se za taj novac uopće ne moraju pojavljivati u Saboru i dati svoje mišljenje o zakonima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a