Obavijesti

News

Komentari 157

I svjetski mediji se raspisali o novoj Vladi: Pročitajte što pišu

I svjetski mediji se raspisali o novoj Vladi: Pročitajte što pišu
1

Budući hrvatski premijer, menadžer iz Kanade, nema nikakvog političkog iskustva, piše ANSA i ističe da je većina u predloženoj vladi nepoznata hrvatskoj javnosti

VIDEO

Imenovanja članova nove hrvatske vlade desnog centra za koje će mandatar Tihomir Orešković zatražiti potvrdu parlamenta popratile su u četvrtak novinske agencije, ističući da će glavni zadatak novog kabineta pod vodstvom menadžera bez političkog iskustva biti dovođenje u red javnih financija i obnova gospodarstva.

Talijanska ANSA i britanski Reuters prenose da je mandatar za sastav nove hrvatske vlade financijski stručnjak u izraelskoj farmaceutskoj tvrtki koji je odrastao i školovao se u Kanadi, a koji je imenovan tehnokratskim premijerom kako bi se mogao usredotočiti na financijske i gospodarske probleme zemlje.

- Glavna zadaća nove hrvatske vlade desnog centra biti će popraviti stanje javnih financija i obnova gospodarskog rasta nakon više godina recesije - ističe Reuters i pojašnjava da će taj teret pasti na leđa novom ministru financija Zdravku Mariću i ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću.

- Morat će se nositi s javnim dugom koji iznosi skoro 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i proračunskim deficitom od 2015. za koji se predviđa da će dosegnuti 4,5 posto BDP-a - piše Reuters koji također podsjeća da se će se nova vlada morati znati nositi i s Bruxellesom koji traži da Hrvatska "najnovija članica EU-a, provodi fiskalnu konsolidaciju".

Agencija prenosi izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da je Hrvatskoj potrebna fiskalna konsolidacija u vrijednosti 4,5 milijardi kuna godišnje, blizu 1,5 posto BDP-a.

ANSA također navodi da budući premijer dolazi iz poslovnog svijeta, kao i ministar financija Marić koji dolazi na tu funkciju s mjesta izvršnog direktora prehrambenog koncerna Agrokora, najveće hrvatske tvrtke po zaradi, ali da Oreškoviću nedostaje političko iskustvo.

- Budući hrvatski premijer Tihomir Orešković, menadžer iz Kanade, nema nikakvog političkog iskustva - piše ANSA i ističe da je većina imena u predloženoj vladi nepoznata hrvatskoj javnosti. Agencija dodaje da se prema Oreškoviću radi o kompetentnim osobama.

Dugotrajni postupak sastavljanja vlade posljedica je složene koalicije proizašle iz rezultata izbora 8. studenoga, navodi ANSA. Desni centar Tomislava Karamarka vraća se na vlast nakon četiri godine s Božom Petrovom kao novim licem u politici, dodaje agencija.

ANSA izdvaja imenovanja Mire Kovača na mjesto ministar vanjskih poslova i Zdravka Marića za ministra financija.

Agencija Beta primjećuje da će u Oreškovićevom kabinetu od 20 ministra samo tri biti žene, kao i to da je veliki broj kandidata "malo poznat široj javnosti" te se osvrće i na izbor Mije Crnoje za ministra branitelja.

- HDZ-ov Mijo Crnoja kandidat je za ministra branitelja, usprkos ideji o osnivanju registra izdajica koja je izazvala velike kritike u dijelu javnosti - piše Beta. Kao zanimljivost Beta izdvaja i imenovanje bivše časne sestre Bernardice Juretić za ministricu socijalne politike.

Slovenska agencija STA osvrće se na ministarskog kandidata za obranu Josipa Buljevića iz redova HDZ-a i podsjeća da je on bio na čelu obavještajne službe u vrijeme afere s prisluškivanjem novinarke Helene Puljiz. Također ne zaobilazi ni Crnoju s njegovom idejom o objavljivanju spornog registra "izdajnika nacionalnih interesa". Navodi da je na čelno mjesto MUP-a predložen Vlaho Orepić iz Ploča poznat javnosti po protivljenju gradnji termoelektrane.

Tanjug prenosi da će u Oreškovićevom kabinetu biti dva potpredsjednika i 20 ministarstava, a u  "Timovu timu" bit će ministar kulture Zlatko Hasanbegović kojeg opisuju tek kao "člana Bleiburškog voda".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH