Obavijesti

News

Komentari 49

I Uskok u ratu za Pevec: Je li država oštećena za 42 mil. kn?

I Uskok u ratu za Pevec: Je li država oštećena za 42 mil. kn?
1

Trenutačna uprava Peveca na čelu s Juricom Lovrinčevićem prijavila je Uskoku bivšeg šefa Darka Šketa i Branu Golubića iz Hypo banke da su se udružili kako bi izbjegli plaćanje poreza

VIDEO

Bivši stečajni upravitelj i čelnik Peveca Darko Šket prijavljen je Uskoku zajedno s Branom Golubićem, bivšim članom uprave Hypo banke. 

Nova uprava Peveca na čelu s Juricom Lovrinčevićem prijavila ih je za štetu od ukupno 42,2 milijuna kuna koji zbog njih nisu završili u državnom proračunu. Uz opsežnu dokumentaciju i mišljenje dva financijska vještaka, prijavljeni su za utaju poreza ili carine, zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu poverenja u gospodarskom poslovanju. Sve zbog neplaćanja PDV-a i poreza na promet nekretnina. 

- Šket i Golubić su svjesno i namjerno oštetili državni proračun neuplatom PDV-a. S kamatama se taj iznos penje na oko 65 milijuna kuna – kaže nam Lovrinčević. 

Sukus prijave je da je tadašnja Hypo banka po usvojenom i potpisanom stečajnom planu trebala preuzeti Pevecove centre u Osijeku i Slavonskom Brodu još 2012. godine. Rok je bio 60 dana. Sve ostale banke preuzele su centre, a radi se o OTP banci, Zagrebačkoj banci, Privrednoj banci, Erste banci i Raiffeisen banci, stoji u prijavi. Hypo je za transakciju trebao platiti 33,6 milijuna kuna PDV-a Pevecu, a on taj iznos državi. Međutim, s transakcijom se čekalo sve do početka 2015., kad je promijenjen Zakon o PDV-u i kad više nije trebalo plaćati PDV na kupnju nekretnine. Milijunski iznos PDV-a zato nije uplaćen u proračun.  

Dodatno se navodi u prijavi da je Hypo trebao platiti i 9,5 milijuna kuna poreza na promet nekretnine, a ni to nije učinio. Vještaci kažu i da je, zbog toga jer kupnja nije obavljena tijekom 2012., nego tri godine kasnije, Pevecu nastala obveza plaćanja dodatnih 17 milijuna kuna pretporeza.  

U Pevecu inače traje sukob oko prevlasti u tvrtki između struje koju predvodi Jurica Lovrinčević protiv one koju predvodi Želimir Kodrić, vlasnik Samoborke.  

U prijavi se navodi da je Brane Golubić nakon rada u Hypo banci postao prokurist Maloprodajnih ulaganja, tvrtke koja drži 17,5 posto dionica Peveca i u Kodrićevu je vlasništvu. Tu nova uprava vidi povezanost Šketa i Golubića kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a državi te pogodovalo Hypo banci. Lovrinčević kaže da će tužiti i Addiko banku kao nasljednika Hypa za plaćanje poreza.  

Svi prozvani negiraju bilo kakvu štetu za tvrtku i državu. Iz Addiko banke su nam poručili da je “banka postupila u svim transakcijama s Pevecom u skladu s pozitivnim zakonskim propisima” te stoga odbacuju sve insinuacije da je odlukom banke i transakcijama nanesena šteta Republici Hrvatskoj.Brane Golubić ističe da se cijela transakcija oduljila jer je Hypo banka tad prolazila proces restrukturiranja, bili su pod mjerama Europske komisije i odluke je moralo donijeti još pet instanci iznad hrvatske uprave banke. Bez tih odluka nije se mogao potpisati ugovor o preuzimanju nekretnina od Pevaca. Ističe da je potpuno odvojen njegov angažman u Hypo banci i funkcija u Maloprodajnim ulaganjima. 

- Nakon pripreme i usvajanja stečajnog plana nisam više sudjelovao u odlukama vezanim za Pevec. Nije bilo nikakve ni namjere ni štete za državu. Da smo i preuzeli objekte tijekom 2012. godine, to je trebalo biti učinjeno preko posebne tvrtke, pa bi onda njoj država vratila PDV – kaže Golubić. 

Darko Šket je poručio da nema što dodati na svoje ranije očitovanje.  

Podsjetimo, u njemu je rekao da rok za preuzimanje objekata nije bio obvezan te da je Pevec više puta tražio da banka preuzme nekretnine, ali se to oduljilo zbog složene procedure odlučivanja u Hypo banci koja je bila pod posebnim nadzorom.  Kaže da je o svemu bio upoznat Nadzorni odbor Peveca.

Bubalo pretučen zbog malverzacija koje je otkrio?

Prije mjesec dana pretučen je član uprave Peveca Krešimir Bubalo, koji je blizak s Lovrinčevićem. U Pevecu smatraju da to ima veze upravo s malverzacijama koje je otkrio, a koje bivša uprava negira. Policija još nije otkrila napadače i tko bi mogao biti naručitelj napada iako imaju snimke kamera, ali su navodno loše.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.