Obavijesti

News

Komentari 255

I naši zastupnici samci primaju naknadu za odvojeni život!?

I naši zastupnici samci primaju naknadu za odvojeni život!?
6

SABOR DARUJE: U Zakonu o pravima i obvezama dužnosnika navodi se da imaju pravo na naknadu za odvojeni život. No nigdje se jasno ne definira od čega ili koga

VIDEO

Branko Vukšić (laburist): Ti imaš veću plaću od mene?!

Zoran Vinković (HDSSB): To je bruto plaća. Ja sam predsjednik odbora...

Branko Vukšić: Pa i ja sam!

Razgovor je to zastupnika koji su pred sabornicom listali naše novine, koje su ekskluzivno objavile veliko istraživanje o plaćama i povlasticama saborskih zastupnika. Iako je ono zgrozilo građane i izazvalo burne reakcije, Ivanka Roksandić (HDZ) smatra da “zastupnici dobivaju ono što im pripada”. Upravo je ona među deset zastupnika koji su u imovinskoj kartici naveli da su samci, ali primaju naknadu za odvojeni život u mjesečnom iznosu od 1000 kuna. Od koga su odvojeni? To zna samo Odbor za izbor i imenovanja kojem je dovoljno da zastupnik ima prijavljeno prebivalište više od 50 km od Sabora i automatski mu daju naknadu...

U Zakonu o pravima i obvezama dužnosnika navodi se da oni imaju pravo na naknadu za odvojeni život. No nigdje se jasno ne definira od čega ili koga moraju biti odvojeni da bi primili navedenu naknadu.

Tako se može tumačiti kao naknada za odvojenost od obitelji, kao odvojenost od prebivališta ili kako god netko želi. Dio zastupnika slaže se da je zapravo riječ o naknadi za povećane troškove života na dva mjesta, no to nigdje ne piše. Zastupnica Sandra Petrović Jakovina (SDP), koja se u veljači udala za ministra poljoprivrede, također automatizmom ima pravo na tu naknadu jer joj je prebivalište, kao i suprugu, prijavljeno u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda, koje je 199 kilometara udaljeno od Zagreba. Njih dvoje tijekom tjedna, zbog posla, borave u Zagrebu u podstanarskom stanu. Štoviše, Sandra Petrović je donedavno dobijala i naknadu za pokrivanje režija i stanarine.

- Meni ta naknada ne treba i ne želim je uzimati – rekla je Petrović Jakovina.

Don Ivan Grubišić, umirovljeni svećenik, za sve krivi administrativnu proceduru.

- Ja tu naknadu nisam tražio i vrlo rado bih je se odrekao jer mi zaista ne treba - rekao je.

Smatra da bi se ova naknada, ali i druge privilegije zastupnika trebale mijenjati. Iako ih se ni u čemu ne može uspoređivati s dužnosnicima, samo za ilustraciju, državni službenici u kolektivnim ugovorima imaju jasno definirano da se naknada za odvojeni život odnosi na bračnog druga i djecu ili pak na izvanbračnog partnera, ali samo u slučaju da to i dokažu. Naknada im se isplaćuje samo u slučaju ako ih je služba premjestila u drugo radno mjesto, ali ne i ako su sami pronašli posao koji je udaljen više od 50 kilometara od mjesta prebivališta. Glavni tajnik sindikata Siniša Kuhar ironično se osvrnuo na navedenu naknadu koju primaju zastupnici.

- Mislim da je logično da dužnosnici dobivaju naknadu za odvojeni život neovisno o činjenici imaju li u mjestu od kojeg su se odvojili supružnike, djecu, roditelje, dragu ujnu ili samo stan koji su privremeno napustili. Ipak, oni žive svoj usamljeni, isposnički dužnosnički život i trpe za sve nas - rekao je Kuhar.

Ustvrdio je da bi za Hrvatsku sigurno korisnije bilo da se nekima od njih plaća naknada da ostanu doma. Iako je Vlada ukinula povlaštene mirovine, ima zastupnika koji su se, kako bi to rekao Damir Kajin, na vrijeme snašli.

To su zastupnici koji su se na početku ovog saziva umirovili na jedan dan. Riječ je o HDZ-ovcima Vladimiru Šeksu, Ivanki Roksandić, Stjepanu Milinkoviću, HDSSB-ovcu Bori Grubišiću, manjincima Furiu Radinu i Denešu Šoji, i samom Damiru Kajinu, jedinom članu Kukuriku koalicije.

Jeftino se hrane: Za glavno jelo i prilog plate 15 kuna

Iako zastupnici mjesečno u prosjeku zarađuju 15.000 kuna neto i ostvaruju brojne povlastice, ne moraju plaćati obroke u Saboru. A tamo se može jeftino i dobro pojesti svaki dan, o čemu mnoge hrvatske obitelji mogu samo sanjati u ovim teškim vremenima.

Zastupnici u saborskom restoranu za juhu, glavno jelo i salatu moraju izdvojiti tek 21 kunu. Žele li se počastiti i s nekom slasticom, za to će morati doplatiti još 4 kune. No ako im se ne sviđa to što sami moraju na pladanj staviti obrok i odnijeti ga do stola, imaju mogućnost objedovanja u nešto komfornijem zastupničkom restoranu. Tamo će zbog posluge platiti nešto skuplji meni. Za juhu, glavno jelo, salatu i desert platit će 36 kuna. Čest gost zastupničkog restorana već godinama je Kajin, i to upravo zato da mu se ne bi prigovaralo da uz veliku plaću jeftino ruča. Slično su postupali i dosadašnji predsjednici Sabora poput Vladimira Šeksa. Neki nisu zadovoljni ni takvom hranom, pa često vole prezalogajiti u restoranu u Vladi jer se tamo, navodno, bolje jede. Šef Laburista Dragutin Lesar na obrok dolazi u saborski restoran jer želi biti među “ljudima”. Po kojoj god cijeni da ručaju, činjenica je da za glavno jelo, koje u saborskom restoranu stoji 15 kuna, građani od svoje prosječne plaće ne mogu složiti pristojan obrok.

U Saboru su mnogo jeftinije i kave, sokovi, vino, pivo, žestoka pića te kolači i sendviči. Uz sve te beneficije, zastupnici imaju vrlo “klizno” radno vrijeme. Neki su se bunili kad im je uveden radni utorak, a petak često koriste da do podneva nestanu iz Sabora i odu na vikend. Kako je to jednom sažeo jedan zastupnik: “Nikad nisam radio beskorisniji posao, osim kad sam bio nogometni dužnosnik”.

Sutra u novom nastavku saznajte tko su saborski zastupnici koji su potrošili najviše novca iz proračuna na službena putovanja u prva tri mjeseca u 2013. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 255
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...