News

Komentari 29

Ide 3 godine u zatvor i Zlataru mora vratiti 23,7 milijuna kuna

Ide 3 godine u zatvor i Zlataru mora vratiti 23,7 milijuna kuna

Đurek se mimo znanja Gradskog vijeća Zlatara zaduživao kod niza banaka jamčeći povrat kredita gradskom imovinom. On pak tvrdi kako sebi ništa nije uzeo

Bivši gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora jer je zloporabom položaja i ovlasti, krivotvorenjem službenih isprava te nevođenjem trgovačkih i poslovnih knjiga oštetio grad za 23,7 milijuna kuna. Presudom sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Tanje Pavelin Borzić Đurek mora gradu vratiti 23,7 milijuna kuna, a mora i platiti troškove suđenja u iznosu od 3000 kuna.

Dvojica okrivljenika već ranije su priznala sudjelovanje u nezakonitim poslovima i nagodila se s Uskokom, a protiv ostale petorice postupak je razdvojen i sudi im se na Općinskom sudu u Zlataru. Đurek je u obrani priznao da je oštetio grad no tvrdio je kako ništa nije uzeo sebi. Đurek se mimo znanja Gradskog vijeća zaduživao kod niza banaka jamčeći povrat kredita gradskom imovinom. Na kraju je doveo grad do prezaduženosti što je rezultiralo blokadom gradskog žiro računa te do financijskog kolapsa Zlatara. Grad nije mogao podmirivati javne potrebe zbog kojih je i osnovan. Nije imao za struju pa su utonuli u mrak, a tete u vrtićima i zaposleni u gradskim tvrtkama mjesecima nisu dobivali plaće.

Najčitaniji članci