Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Idete na more? Evo gdje će biti radovi i gdje će se dijeliti voda

Za HAC turistička sezona počinje u ponedjeljak, 17. lipnja. Cijene cestarina će, međutim, već od subote biti veće, a HAC je napravio popis dionica na kojima će biti radovi

10 komentara

Iz HAC-a kažu kako očekuju pojačani promet na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb prema moru, te na A3 Bregana-Lipovac prema Slavoniji. Također, očekuje se i veći priljev vozila te moguća kraća čekanja na naplatnim postajama:  Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana. Podsjećamo da se od 15. lipnja do 14. rujna za I.A, I. i II. skupinu vozila primjenjuju sezonske cijene cestarina. U priopćenju su istaknuli još neke važne stvari za vozače:

HAC je, kažu, na autocestama u svoj nadležnosti osigurao maksimalnu protočnost prometa. Završeni su svi veći radovi, a u zonama radova koji se nisu mogli završiti do početak sezone biti će osigurana maksimalna protočnost s po dvije prometne trake u svakom smjeru. U zonama izvođenja radova biti će pojačano praćenje stanja prometa i po potrebi dodatna zaštita začelja kolone prikladnom i prilagodljivom   privremenom signalizacijom.

Sigurnost

Zadnjih dana, na žalost, svjedoci smo nekoliko teških prometnih nesreća sa smrtno stradalima, Hrvatske autoceste iskreno suosjećaju s obiteljima stradalih. Koristimo i ovu priliku kako bismo skrenuli pažnju da se u danima povećanog prometa na autocestama povećava i broj prometnih nesreća. Molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja  prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima. Također napominjemo, da i najmanja prometna nesreća, samo s materijalnom štetom, značajno usporava promet. Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor.

Hitni koridor

Hitni koridor omogućava vozilima hitne pomoći, policije ili vatrogasne postrojbe da  u što kraćem roku stignu do mjesta prometne nesreće i povrijeđenih osoba te pruže medicinsku pomoć. Poznato je da ukoliko pacijent od dojave do dolaska u hitni bolnički prijam stigne u "zlatnom satu" , šanse za preživljavanje veće  od 30 do 50 posto. Stoga je i Zakonom propisano kretanje vozača koji moraju omogućiti prolaz vozilima s pravom prednosti prolaska, propustiti ih i prema potrebi zaustaviti svoja vozila na način da se vozila u desnoj prometnoj traci miču udesno, a vozila u lijevoj prometnoj traci ulijevo.

Stanje na autocestama

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/  ili web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111.
     
Tijekom ovog vikenda na autocestama u tijeku su, na većini objekata završni radovi sanacija, mole se vozači za poštivanjem prometne signalizacije,  praćenjem poruka na info-displejima o uvjetima na cesti  i prilagodbi vožnje  stanju u prometu.

Informacija o radovima

Na Autocesti A1 Zagreb – Split – Dubrovnik :

* Zbog oštećene prijelazne naprave na objektu Gacka u km 141+850, dionici od čvora Otočac do čvora Perušić , promet se u smjeru Splita vodi sa dvije sužene prometne trake.
* U zoni odmorišta Marune, zbog sanacije usjeka do 01.07.2019. godine biti će zatvorena zaustavna traka dok će se promet odvijati uz maksimalnu protočnost voznom i pretjecajnom prometnom trakom uz nemogućnost ulaza na odmorište Marune u smjeru Splita do 01.07.2019. godine.

* Zbog dogradnje čvora Dugopolje promet će se voditi suženim krakom iz smjera Zagreba u smjeru N.P. Dugopolje i uz privremenu regulaciju prometa na platou N.P Dugopolje.
* Zbog asfalterskih radova, promet se na odmorištu Zir u smjeru Splita odvija pod privremenom regulacijom prometa, odnosno dio odmorišta zatvoren je za parkiranje.

Na Autocesti A6 Rijeka - Zagreb:

* Na dionici od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora u smjeru Rijeke, zbog sanacije asfaltnog zastora kolnika od km 17+150 do km 23+350 za promet je zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, te se promet odvija dvosmjerno u smjeru Zagreba sa dvije prometne trake u smjeru Rijeke i jednom prometnom trakom u smjeru Zagreba. Predviđeno vrijeme završetka radova je do 15.07.2019. godine. U slučaju pojačanog prometa moguće je stvaranje zastoja i kolona vozila u prilaznoj zoni radova.
* Zbog oštećenja kolnika (otvaranje udarne rupe) na vijaduktu Svilno u smjeru Zagreba za promet je zatvorena sporovozna traka, promet se vodi po voznom i pretjecajnom traku.

HTZ dijeli vodu na graničnim prijelazima i Lučkom

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u subotu, 15. lipnja, organizira dijeljenje vode s porukom dobrodošlice turistima, objavili su u petak iz HTZ-a napominjući kako je riječ o prvoj suboti kada u hrvatskim destinacijama boravi veći broj turista i kada smjene turista na graničnim prijelazima postaju intenzivnije.

Akcija će se provoditi na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Plovanija i Rupa te na naplatnoj postaji Lučko.

Voda s porukom "Croatia's crystal clear waters are yours to discover! Welcome to Croatia and Discover more at Croatia.hr” i posebnom privjesnicom koja promovira hrvatske otoke, organizirano će se na navedenim mjestima dijeliti u jutarnjim satima sve dok se ne podjeli svih 50.000 boca, navode iz HTZ-a.

"Cilj ove akcije je dodatno promovirati Hrvatsku kao zemlju ljubaznih i dobrih domaćina, ali i izražavanje zahvalnosti brojnim turistima koji su za svoja odredišta odabrali hrvatske destinacije", istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Gužve, ali i vrućine su velike pa ovom gestom našim gostima, koliko je to moguće, želimo olakšati i uljepšati vrijeme čekanja, kazao je.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message