Obavijesti

News

Komentari 35

Igor Pokaz: Već 20 godina svi znaju da mi je Plenković kum

Igor Pokaz: Već 20 godina svi znaju da mi je Plenković kum
1

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u petak postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer prije Pokazova imenovanja za veleposlanika u Londonu nije objavio da mu je Pokaz kum

VIDEO

Hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji Igor Pokaz rekao je u nedjelju da je ta zemlja duboko podijeljena oko Brexita i naglasio da će se tek u iduća dva tjedna vidjeti što će se ondje događati vezano uz 'sporazum o razvodu' koji je prethodno potvrđen na summitu u Bruxellesu.

"Velika Britanija je u ovom trenutku duboko podijeljeno društvo i država, dok je istovremeno zanimljivo za istaknuti da je 27 zemalja članica EU-a zadržalo jedinstvo kroz taj proces (pregovora o Brexitu), a to je fenomen koji treba istaknuti bez obzira na različitosti koje su postojale u odnosima koje pojedine članice EU-a imaju s Ujedinjenom Kraljevinom", rekao je Pokaz, gostujući u nedjelju u Dnevniku HRT-a.

Pokaz je istaknuo da se podijeljenost oslikava u parlamentu gdje su laburistička i liberalna oporba protiv sporazuma. Ali još je veći problem što će protiv njega glasati i koalicijski partner vladajućih konzervativaca, sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP). Tome treba dodati i da je više od 80 zastupnika stranke premijerke Therese May najavilo da neće podržati sporazum.

S druge strane, rekao je Pokaz, postoje i oni koji u ovom trenutku podupiru premijerku, pri čemu se najviše ističe poslovna zajednica i gospodarstvenici koji se boje mogućeg ishoda kojim bi Ujedinjena Kraljevina izašla iz EU-a bez sporazuma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo na kartu opasnosti takvog ishoda, smatraju analitičari, igrat će premijerka May u sljedeća dva tjedna i pokušati dobiti što više zastupnika za svoj plan.

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije potvrdili su u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu sporazum o razdruživanju s Velikom Britanijom i političku deklaraciju o budućim odnosima između EU-a i Ujedinjene Kraljevine.

Nakon summita EU-a slijedi najteži dio - britanska premijerka treba osigurati većinu u britanskom parlamentu, što je u ovom trenutku krajnje neizvjesno.

'Plenković je trebao priznati povezanost s Igorom Pokazom'
'Plenković je trebao priznati povezanost s Igorom Pokazom'

Čelnica DUP-a Arlene Foster, koja vladajućim konzervativcima osigurava tanku većinu u britanskom parlamentu, izjavila je da neće moći podržati sporazum o razdruživanju u obliku u kojem je dogovoren.

Isto tako, dio članova vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan postignutim sporazumom - dio konzervativaca želi tješnje veze s EU-om, a dio njih želi potpuni raskid, koji bi po njima omogućio zemlji da samostalno vodi svoju trgovinsku politiku. 

Pokaz je istaknuo da je važna činjenica  da je Hrvatska na vrijeme "zaštitila interese hrvatskih građana u Ujedinjenoj Kraljevini koji od 1. srpnja ove godine imaju i uživaju ista prava kao i svi drugi građani EU-a". 

MVEP brani Plenkovića oko imenovanja kuma I. Pokaza
MVEP brani Plenkovića oko imenovanja kuma I. Pokaza

Pokaz dodaje kako uvijek imati na umu, bez obzira na to što Ujedinjena Kraljevina izlazi iz EU, da će ostati stalna članica Vijeća sigurnosti, peto ili šesto gospodarstvo svijeta, članica G7, nuklearna sila i važna članica u brojnim drugim institucijama, uključujući i Sjevernoatlantski savez (NATO).

Ujedinjena Kraljevina ostaje važan "igrač na međunarodnoj sceni", kazao je.

Već 20 godina svi znaju da mi je Plenković kum

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo je u petak postupak protiv premijera Andreja Plenkovića jer prije Pokazova imenovanja za veleposlanika u Londonu nije objavio da mu je Pokaz kum. 

Pokaz je naglasio da to već dva desetljeća nije nikakva tajna. 

"Žao mi je što se to događa jer nije nikakva tajna da je Andrej moj vjenčani kum. To je nešto što se u ministarstvu vanjskih poslova zna već 20 godina", istaknuo je Pokaz.

Podsjetio je da je i prije veleposlaničkog mjesta u Londonu obnašao važne dužnosti. Bio je veleposlanik u Ruskoj u vrijeme vlade Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića i veleposlanik pri NATO-u u mandatima Ive Sanadera i Jadranke Kosor i predsjednika Stipe Mesića.

Ljudi su prepoznali, istaknuo je, njegove osobne i stručne kvalitete, a ne to "je li netko s njim dobar, prijatelj ili kum, ili bilo što drugo".

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...