Obavijesti

News

Komentari 5

Đikić: U romanu 'Ukazanje' ne kritiziram, a izlažem probleme

Đikić: U romanu 'Ukazanje' ne kritiziram, a izlažem probleme
2

Đikićevo ‘Ukazanje‘ našlo se u utrci za Nagradu Fric, koju dodjeljuje Express. Atlantic grupa pobjedniku daruje čak 75.000 kuna

VIDEO

Teško mi je objasniti zašto sam napisao ‘Ukazanje’. Nametala mi se slika životinja koje se uspinju na brdo, kao da dolaze vidjeti ukazanje, pa sam napisao roman, priča Ivica Đikić.

Đikićev roman “Ukazanje” našao se među 14 knjiga u širem izboru natjecanja za Nagradu Fric. Tjednik Express po drugi će put dodijeliti Frica, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze, uz mobilnu skulpturu žiroskopa, osvojit će i 75.000 kuna koje je osigurala Atlantic grupa.
“Ukazanje” nas vodi u selo neimenovane države u kojem su se na brdo G. odjednom počele penjati domaće i divlje životinje te počele gledati u nebo. Crkva je potom to mjesto, kako bi spriječila daljnji i opetovani dolazak životinja, ogradila električnom ogradom. Kasnije se, kroz roman, razotkriva licemjerje Crkve i države. Zanimljivo je kako Đikić nigdje u romanu nije imenovao državu ni ijedno njezino mjesto pa smo ga pitali radi li se o Hrvatskoj.


- Radnja romana može se odvijati u Hrvatskoj, ali nije nužno. Čitav niz susjednih zemalja, zemalja Južne Amerike, ali i drugih također može imati slične probleme - objašnjava autor.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Đikić se, uz književnost, istodobno bavi i novinarstvom, koje vidi kao nešto egzaktniju disciplinu.


- Književnost mi dopušta veću slobodu. Novinarstvo ima svoja pravila, a kroz književnost se mogu bolje izraziti - kaže Đikić. Dodaje da mu nije bila želja “Ukazanjem” ikoga kritizirati jer kritiku ipak ostavlja za novinarstvo.
- Ne bih svodio svoju knjigu na kritiku, ali bih svakako rekao da sam izložio problem - kaže književnik.

Ističe da je knjigu, poput svojih kolega, napisao da “potraje”, tj. da se može čitati i nakon nekoliko godina, a ne samo danas.
- Roman sam pisao da bude trajan i da ima težinu kad god ga netko čitao jer sam u njega uložio mnogo vremena - objašnjava Đikić te dodaje da iz sadašnje perspektive ne može reći hoće li tako i biti.

Međutim, žiri Nagrade Fric, koji čine predsjednica Biljana Romić kao prevoditeljica i predstavnica književne struke te Hana Jušić kao umjetnica, povjesničar Hrvoje Klasić kao predstavnik humanističkih znanosti, ginekolog Dubravko Lepušić kao predstavnik egzaktnih znanosti, Boris Rašeta kao publicist i Igor Vikić kao predstavnik tjednika Express, očito misli da hoće.


- ‘Ukazanje’ treba čitati kao političku alegoriju općeg tipa, a ne roman s ključem. Radnju romana Đikić je izložio jezikom koji je, promatran u estetskom i sadržajnom smislu, izbrušen do krajnjih granica. To nije jednodimenzionalan roman, ta knjiga ima i fikcije, ima elemente krimića, prisutan je i element misterije, pa se Đikić izdigao iznad dnevnopolitičke perspektive što romanu daje dodanu vrijednost, u svakom slučaju, olakšat će čitanje jednoga dana kad ove pozornice, koja je letimično služila kao uzor i opomena, nestane - napisali su članovi žirija u obrazloženju za odabir njegove knjige. Pobjednika drugog Frica znat ćemo početkom sljedeće godine.

Inspiraciju je našao iz glave

Nametala mi se slika životinja koje dolaze na brdo i gledaju u nebo kao da gledaju ukazanje, prepričao nam je maštoviti Đikić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u