Obavijesti

News

Komentari 10

Ikona za Lavrova nije ukradena, ali ne znamo odakle je pečat...

Ikona za Lavrova nije ukradena, ali ne znamo odakle je pečat...

'Ikona koju je Dodik poklonio šefu ruske diplomacije Lavrovu nije ukradena nego je obiteljskog podrijetla, ali je ostalo nejasno otkud na njoj posebni pečat kojim se označavaju ukrajinska kulturna dobra'

VIDEO

Ikona Svetog Nikole, koju je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red obiteljskih posvećenih ikona - stoji u priopćenju objavljenom sedam dana nakon izbijanja afere koja je ruskog ministra potaknula da ikonu vrati Dodiku kako bi se utvrdilo njeno točno podrijetlo.

Dodik je Lavrovu ikonu uručio prošlog tjedna tijekom njihova susreta u Istočnom Sarajevu a mediji blisku Dodiku tada su objavili kako je riječ o pozlaćenoj umjetnini staroj 300 godina koja je "pronađena u Lugansku", dijelu Ukrajine koji je sada pod kontrolom proruskih separatista.

Švercana je? Rusi vraćaju ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu
Švercana je? Rusi vraćaju ikonu koju je Dodik poklonio Lavrovu

Na poleđini ikone je pečat otisnut u vosku koji dokazuje kako je ona kao umjetnina registrirana u Ukrajini odnosno na području Odese još 20-ih godina prošlog stoljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije (za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode) ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine - reklaje zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.

Najavila je i pokretanje službene istrage o tome kako je ikona završila u BiH odnosno u Dodikovim rukama.

Dodik ipak pozitivan na koronu
Dodik ipak pozitivan na koronu

Sam Dodik od izbijanja skandala niti jednom riječju nije komentirao ovo pitanje a mediji u Republici Srpskoj pod kontrolom njegove vlasti poput javnog servisa RTRS sedam dana nisu objavile ni najmanju vijest o incidentu koji je duboko uznemirio i Moskvu.

Umjesto očitovanja o sumnjama u to kako je ikona dospjela u BiH, iz Dodikovog su ureda u utorak ustvrdili kako je sve što je s tim u vezi objavljeno predstavljalo "salve izmišljotina i neistina koje su uslijedile nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago što nigdje nije ustanovljeno".

Ukrajina urgira: Odakle Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu?
Ukrajina urgira: Odakle Dodiku ikona koju je poklonio Lavrovu?

- To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na popisima nestalih ikona, niti da je tko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine no unatoč tomu širenje neistina u javnosti se nastavlja - stoji u priopćenju.

Dodali su ipak kako sporna ikona "ima svoju tržišnu vrijednost" ali uz dodatak kako je najbitnije njezino značenje za vjernike.

Iz Dodikovog su ureda poručili kako "gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dvaju pravoslavnih naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i ruskog političkog čelništva".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a