Iljkić: Referendum se ne može spriječiti, u poodmakloj fazi je | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 72

Iljkić: Referendum se ne može spriječiti, u poodmakloj fazi je

Iljkić: Referendum se ne može spriječiti, u poodmakloj fazi je
4

U Dnevnom redu 24sata TV-a gostovao je Vladimir Iljkić, savjetnik za pravna pitanja Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Govorio je o sastanku s premijerom u Vladi

VIDEO

Vladi ćemo predstaviti iste zahtjeve koje smo im dali i u Vukovaru, a nadamo se da su sada ti zahtjevi razmotreni kako treba. Prvi je zahtjev da se postojeće ploče uklone, drugi je da se proglasi moratorij do prvog sljedećeg popisa stanovništva i treći je zahtjev proglašenje Vukovara kao mjesta posebnog pijeteta, rekao je Vladimir Iljkić gostujući u 'Dnevnom redu'

Dodao je kako će, ako se ne nađe rješenje, pristupiti referendumu. Svjestan je, kaže, da je to veliki trošak, ali ako neće imati izbor onda neka "vukovarska Hrvatska" kaže što želi. 

- Prvo referendumsko pitanje bilo bi proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, drugo vraćanje u Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina cenzus od 50 posto prisustva na određenom području za ravnopravno ostvarivanje svih prava, a treće da svi oni koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku ne mogu obavljati visoke javne dužnosti državi - rekao je Iljkić. 

Istaknuo je kako je referendum u ovom trenutku već u poodmakloj fazi, te da ga više nitko ne može zaustaviti. Još jednom je ponovio kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene prerano.

- U kući u kojoj se netko objesio ne možete mahati štrikom. Srbi mogu dobiti dokumente na svojem pismu, pa čak i u sudskom postupku. Imaju svoje škole, vrtiće... Mi jesmo za provođenje zakona, ali ako taj zakon šteti zdravlju ljudi onda to nije u skladu s Ustavom. Teško je napraviti kompromis, ali Vukovar je već dvojezični grad - kaže Iljkić i ističe da Vlada narušava postojeće stanje u Vukovaru.

Ako se danas u podne ne dogovore, Iljkić smatra da svako odgađanje radikalizira situaciju

- Vukovarska Hrvatska ima frustraciju s tim odgodama, kako se bliži Dan sjećanja dižu se tenzije. Ako ne bude dogovora, 18. studenog će biti paralelni program. To znači da branitelji neće sudjelovati u državnom protokolu, već u protokolu branitelja i stradalnika - rekao je. 

Na pitanje kako komentira optužbe ministra Matića da iza svega stoji HDZ, Iljkić je rekao kako to nije točno. 

- To što neka politička opcija podržava naše zahtjeva ne znači da smo mi njihova produžena ruka. Podržali smo ih samo u jednoj točki, a to je da Vukovar postane mjesto posebnog pijeteta - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 72

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.