Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Ima 96 godina: Potvrdili kaznu zatvora knjigovođi Auschwitza

Oskar Groening, poznat kao "knjigovođa Auschwitza" zbog svog posla prebrojavanja novca oduzetog od žrtava kampa, 2015. je osuđen na četiri godine zatvora

Reuters
Foto: Reuters
34 komentara

Njemački ustavni sud presudio je da 96-godišnji Oskar Groening mora ići u zatvor zbog svoje uloge u masovnim ubojstvima počinjenima u Auschwitzu tijekom Drugog svjetskog rata, čime je potvrdio odluku suda niže razine.

Oskar Groening, poznat kao "knjigovođa Auschwitza" zbog svog posla prebrojavanja novca oduzetog od žrtava kampa, 2015. je osuđen na četiri godine zatvora, no njegova dob i zdravstveno stanje odgodili su izvršavanje kazne.

Ustavni sud je odbacio argumente Groeningovih odvjetnika da će pritvor u njegovim godinama kršiti njegovo pravo za život, dodavši da težina njegovih zločina dovodi do osobite potrebe njegovog kažnjavanja. 

"Optuženi je proglašen krivim za sudjelovanje u 300.000 povezanih slučajeva ubojstava, što znači da je posebno važno provesti kaznu koju je država zatražila", napisali su suci, potvrdivši time odluku regionalnog suda u gradu Celleu. 

Nakon odluke Ustavnog suda više ne postoji mogućnost žalbe, no ona ostavlja mogućnost da Groening bude pušten ako mu se zdravlje pogorša. 

Tijekom suđenja 2015. koje se smatra jednim od posljednjih većih procesa vezanih uz holokaust, tužitelji su isticali da je Groening, iako nije nikog osobno ubio dok je radio u nacistički okupiranoj Poljskoj, pomagao režimu odgovornom za masovna ubojstva time što je sortirao novčanice zaplijenjene od Židova koji su stizali vlakovima.

Groening je priznao svoju krivnju i ustvrdio kako je bio strastveni nacist kad je 1942., u 21. godini, poslan na rad u Auschwitz. 

Široj javnosti postao je poznat 2005. nakon što je dao intervju o svom radu u logoru kojim je htio uvjeriti osporavatelje holokausta da se genocid doista dogodio. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message