News

Komentari 8

Ima četiri stanovnika: Za šest milijuna kuna kupite cijeli grad

Ima četiri stanovnika: Za šest milijuna kuna kupite cijeli grad

Bračni par iz Vancouvera kupio je grad 1997. godine, a pokušavaju ga prodati od 2010. godine. Grad su koristili kao ljetnikovac, ali im je održavanje grada preskupo

Kanadski gradić Bradian u pokrajini Britanska Kolumbija stavljen je na prodaju za "samo" $995,000, odnosno gotovo 6 milijuna kuna. Na površini od oko 50 jutara nalaze se 22 kuće, a cijeli grad ima samo četiri stanovnika

Gradić Bradian osnovan je za vrijeme zlatne groznice 1930-ih godina i tada je bio jedan od mnogih u Bridge River Valleyju. No, vremena zlatne groznice su prošla i broj stanovnika se smanjuje iz dana u dan. Gradić je prvo kupio bračni par iz Vancouvera 1997. godine. Tom i Katherine Gutenberg gradić su koristili kao ljetnikovac za svoju obitelj

Struja i telefoni i dalje rade

Bradian su odlučili prodati 2010. godine jer su shvatili da ga ne mogu sami održavati i da se sve više stanovnika iseljava. 

U Bradianu i dalje funkcioniraju električne i telefonske instalacije, te bivši vlasnici pozivaju sve koji su u mogućnosti kupiti ovaj "Grad duhova" da ga obnove i sačuvaju dio povijesti Britanske Kolumbije, te da ga eventualno pretvore u turističko odredište. 

Kanada nije jedina: U talijanskim Alpama prodaje se selo

No, Bradian nije jedini grad koji je dostupan za kupnju. Selo u talijanskim Alpama njegovi su preostali stanovnici stavili na prodaju preko eBaya kako bi osigurali obnovu zapuštenih građevina jedinstvene arhitekture. Stanovnici za selo traže 245.000  € odnosno gotovo dva milijuna kuna. 

Uz samu cijenu sela od kupca se očekuje da sve građevine obnovi u njihovom jedinstvenom arhitektonskom stilu, jer stanovnici ne mogu dopustiti da se selo koje se nalazi u blizini nacionalnog parka bude obnovljeno nemarno i da se ne uklapa u lokalnu tradiciju.

Ova dva gradića "na samrti" i dalje traže kupca i sve dok se ne javi netko s dovoljno novaca i ambicija oni će nastaviti propadati dok i zadnji stanovnik ne ode.  

Najčitaniji članci