Obavijesti

News

Komentari 11

Ima futurističke naočale: Djed prvi put mogao 'vidjeti' unuka

Ima futurističke naočale: Djed prvi put mogao 'vidjeti' unuka
6

Eliasu (72) u oko su ugradili elektrode koje slike s kamere na naočalama šalju u mozak. Elias napokon može opet vidjeti obrise. Sretan je što su mu vratili nadu...

VIDEO

Revolucionarna tehnologija omogućila je Eliasu Konstantopoulosu (72) da prvi put 'progleda' nakon godina sljepoće. Prije pet godina potpuno je oslijepio zbog retinitisa pigmentose, genetske očne bolesti. Elias je u Ameriku iz Grčke došao kao mladić, a godinama je radio kao električar. Prvi put je primijetio da slabije vidi sa 43 godine.   

- Znanstvenici su mi vratili nadu da ću opet progledati nakon što sam se uključio u eksperiment s futurističkom tehnologijom - kaže Elias. 

Liječnici su mu u oko ugradili elektrodu, a na posebne naočale montirali kameru. Naočale funkcioniraju slično kao umjetna pužnica kod gluhih ljudi. Malena kamera snima slike koje pretvara u električne signale koje zaprima elektroda u Eliasovu oku. Takvi impulsi preko živaca putuju do mozga, a Elias vidi bljeskove svjetla i mutne oblike predmeta. Kaže da kroz prozor može vidjeti mrlju kako prolazi, koja je u biti automobil. Može se i orijentirati po sobi kad vid svjetlo koje dolazi kroz prozor. 

- Operacija ugradnje elektroda trajala je tri sata, a bol je minimalna. Bez naočala ne vidim apsolutno ništa. S njima raspoznajem obrise i to me čini sretnim, a vjerujem da ću uskoro moći jasno vidjeti crte lica svog unuka - ispričao je Elias za Daily Mail.  

Jednom u tjednu Elias s naočalama vježba vid u laboratoriju s Gislin Dagnelle, profesoricom oftalmologije koja godinama radi sa slijepim pacijentima. 

Naočale Argus II je izradila američka tvrtka  Second Sight, a osim u SAD-u nedavno su se počele koristiti i u Europi. U Americi sustav za poboljšanje vida nosi 14, a u Europi 16 ljudi. Argus II košta oko 100.000 dolara.

Liječnici kažu da su ovo početne verzije te da u biti moraju naučiti 'kako razgovarati s mrežnicom oka. Ova verzija Argusa ima 60 elektroda, dok je prethodna imala 16. Očekuju kako će treća verzija sustava imati čak 200 elektroda što bi trebalo omogućiti puno bolji vid. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.