Obavijesti

News

Komentari 2

Ima milijune, offshore račune, a porez plaća po niskoj stopi

Ima milijune, offshore račune, a porez plaća po niskoj stopi
5

Romney je 2010. zaradio 21,7 mil., a godinu nakon toga 20,9 mil. dolara. Analitičari su izračunali da je zadnje dvije godine prosječno zarađivao 56.986 dolara na dan

VIDEO

Tijekom izbora za republikanskog predsjedničkog kandidata, suparnici su Mitta Romneyja izazivali i od njega tražili da objavi koliko zarađuje i po kojoj stopi plaća porez. Romney je najprije odgovarao da će to napraviti u travnju kada je rok za podnošenje poreznih prijava u SAD-u no onda su on i njegov tim zaključili kako bi bilo bolje da to obave što prije kako bi se sve do kraja kampanje možda i, zaboravilo. 

Tako je u siječnju ove godine izašlo na vidjelo da je Romney multimilijunaš. U 2010. godine zaradio je 21,7 milijuna dolara, a godinu nakon toga 20,9 milijuna. Analitičari su odmah izračunali da je zadnje dvije godine prosječno zarađivao 56.986 dolara na dan. On i supruga su u te dvije godine dali sedam milijuna dolara u dobrotvorne svrhe, uglavnom Mormonskoj crkvi i platili oko 6,2 milijuna dolara poreza. Romney je 2010. platio porez po stopi od samo 13,9 posto, a iduće po stopi od oko 15,4 posto, piše CNN

Za usporedbu, prosječno domaćinstvo u SAD-u na prihode od 79.000 dolara godišnje plaća porez po stopi od 14,4 posto (porez na dohodak minus porezne olakšice), što znači da je Romney 2010. platio porez po nižoj stopi nego obitelj koja je uspjela zaraditi samo 0,3 posto njegovog godišnjeg prihoda.

Bračni par Obama koji je za američke standarde bogat, u 2010. godini je zaradio "samo" 1,7 milijuna dolara i na to je platio porez od oko 26 posto. Sljedeće godine su Obame zaradili 790.000 dolara i platili porez po stopi od 20,5 posto. Newt Gingrich koji je također bio u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju i od nje odustao, je 2010. godine zaradio 3,1 milijuna dolara i na to platio porez od 32 posto.

Jedan od najbogatijih kandidata u povijesti predsjedničkih izbora

Procjenjuje se da je Romney "težak" negdje između 190 i 250 milijuna dolara i on je jedan od najbogatijih kandidata u povijesti američkih predsjedničkih izbora. Mitt, čovjek s brojnim vilama, automobilima, avionima, skijalištima i ljetnikovcima, je svoje bogatstvo stekao kao čelni čovjek investicijskog fonda Bain Capital. Njegovi protukandidati tvrde kako je riječ o tvrtki koja je profitirala uglavnom od tvrtki u stečaju, a Romneya su prozvali za bogaćenje po pravilima 'lešinarskog kapitalizma'. 

Zašto Romney plaća porez po tako niskoj stopi?

U SAD-u bi svi oni koji godišnje zarade više od 379.150 dolara trebali plaćati porez po stopi od 35 posto. No Romney veliki dio svojih prihoda ostvaruje od "ortačkih" naknada za partnere i investicijske menadžere koji nadziru ulaganje, odnosno novac je generiran iz neke vrste 'napojnice' za menadžere koje se oporezuju po posebnoj poreznoj stopi od samo 15 posto. 

Offshore računi

Kasnije je utvrđeno i kako je Romney u svojoj poreznoj kartici zaboravio navesti i prijaviti prihode iz nekoliko investicijskih fondova i računa koje ima po svijetu. Demokrati su ga zbog toga napali i utvrdili kako ti fondovi imaju samo jedan cilj, utaju poreza. Bankovni račun s tri milijuna dolara Romney ima u Švicarskoj, a ostali fondovi se nalaze u Luksemburgu, Irskoj, na Kajmanskim otocima... 

Demokrati su se potrudili pa su napravili i grafiku na kojoj se vidi gdje Romney u svijetu ima offshore račune. Grafiku možete pogledati OVDJE 

"Plaćam sukladno zakonu, ni dolar više"

Pravdajući svoju poreznu karticu, Romney je izjavio da poreze plaća sukladno zakonu, 'i ni dolar više'. 'Ne mislim da želite predsjedničkog kandidata koji plaća veći porez od onoga što duguje', rekao je Romney. Dodao je i kako su napadi demokrata na njega niski.

- S obzirom na izazove s kojima je sučeljena Amerika - 23 milijuna nezaposlenih, Iran koji bi uskoro mogao proizvesti nuklearno oružje, siromaštvo koje pogađa svaku šestu osobu - mislim da je ova opsjednutost porezom koji plaćam doista veoma niska - rekao je Romney.   

Švicarci prosvjedovali protiv spota ‘Romney Girl’

Kao jedan od napada na Mitta Romneya demokrati su snimili i u kampanji koristili spot ‘Romney Girl’. No spot, u kojem se raspjevana plavuša u narodnoj nošnji predstavlja kao djevojka koja živi u svijetu bogatstva Mitta Romneyja je najviše "prašine" podigao u Švicarskoj. Švicarce je naime razljutilo to što je njihova zemlja prikazana kao porezna oaza. 

- Spot daje naslutiti da je posjedovanje bankovnog računa u Švicarskoj sumnjivo samo po sebi s jedinim ciljem - utajom novca od poreza - objavilo je švicarsko savezno ministarstvo vanjskih poslova, piše swissinfo.ch. U spotu se osim Švicarske, pojavljuju i druge zemlje u kojima Romney ima tajne račune, odnosno Luksemburg, Kajmansko otočje te Irska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu