Obavijesti

News

Komentari 52

'Imajte vodu, svijeće...': Ogulin se sprema za moguću poplavu

'Imajte vodu, svijeće...': Ogulin se sprema za moguću poplavu
3

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je da su utorak u jutro na snazi pripremne mjere obrane od poplava, zbog vode na kolniku zatvorena je lokalna cesta...

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:42

Ogulinski Stožer za zaštitu i spašavanje, zbog vremenske prognoze za predstojećih nekoliko dana i mogućnosti nailaska novog vodnog vala, mole građane da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a županijski Zavod za javno zdravstvo objavilo je za Ogulince Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Ogulinci i danas saniraju štete od poplave i pripremaju se za novi vodeni val! Više na http://bit.ly/2fx6Coi Reporterka: Andreja Thomas

Posted by 24sata on Tuesday, September 19, 2017

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

Zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja pojasnio je za Hinu da su utorak u jutro na snazi pripremne mjere obrane od poplava, zbog vode na kolniku zatvorena je lokalna cesta Jasenak – Vrelo, jer je tamo jučer palo puno kiše, a  da se temeljem vremenskih prognoza, domaćih i stranih meteoroloških kuća, očekuju daljnje obilne oborine, naročito sutra poslije 16 sati, te su se sve službe pripremile za mogućnost novoga vodenog vala kojeg korito rijeke Dobre neće moći propustiti kroz grad bez izlijevanja.

Vukelja kaže da korita nisu puna, odnosno popunjena su jednom trećinom svog kapaciteta, jer je vodeni val koji je u nedjelju poplavio ulice i oko 200 objekata, došao i prošao kroz Ogulin naglo, kroz otprilike ukupno devet sati, ali da iz iskustva znaju da će se uz nove obilne padaline problema biti, samo je pitanje u kojoj mjeri.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

"Dobra će se sutra ili sljedećih dana sigurno izliti, jer to se događa svake godine za obilnih kiša, samo što se ne zna u kojoj mjeri, zato smo zamolili medije da obavijeste građane da mogu dobiti vreće s pijeskom preko broja telefona 047/531-093, te se mole svi koji su u mogućnosti da si sami osiguraju prijevoz, a građane koji trebaju pomoć oko micanja namještaja iz ugroženih prostorija na višu kotu da pomoć mogu tražiti od Crvenog križa na broj mobitela 099/608-7444 i fiksnog telefona 047/522-631, a brojeve Crvenog križa moći će se nazvati i u slučaju potrebe za hranom i slično", rekao je Vukelja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti, od korištenja hrane u izvanrednim okolnostima do zabrane korištenja vode za jelo, piće i osobnu higijenu iz svojih bunara ili crpki, već samo iz gradskog sustava ili flaširanu. Detaljne su njihove upute i za sanaciju bunara podruma i drugih objekata nakon povlačenja vode, te sanacija tla klornim vapnom, ako je došlo ili će doći do izlijevanja septičkih jama po dvorištima. Posebna se uputa za obavezno cijepljenje protiv tetanusa odnosi na osobe koje su se ubole ili imaju otvorenu ranu, a došle su u doticaj s prljavom vodom i zemljom.

U Karlovcu se ne očekuje poplava, no Stožer zasjeda kontinuirano 

U Karlovcu se sutra ne očekuje poplava, glavna je poruka građanima sa sjednice Stožera Civilne zaštite grada Karlovca održane u utorak uz obrazloženje da će  "po prognozi Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, najveći val Kupe u Karlovcu biti u srijedu oko 16 sati u visini do 660 cm, s mogućnošću do 700 cm, što znači da nećemo izaći iz pripremnog stanja obrane od poplava".

Karlovac se ipak priprema za moguću poplavu jer je u tri godine doživio pet velikih poplava, tako da od jučer u Karlovcu traje punjenje i distribucija vreća s pijeskom. Do sada je distribuirano 5.680 vreća, a aktivnosti punjenja nastavljaju se do 8.000 komada

Kolegij stožera je u kontinuiranom zasjedanju i objavljivat će nove informacije, najavljeno je. No, za sve informacije građani se mogu javiti Županijskom vatrogasnom operativnom centru (ŽVOC-u) na broj 193.

Na području Karlovca problemi s vodom se pojavljuju na razini Kupe u Karlovcu od 700 centimetara, ali izvanredne se mjere obrane od poplave proglašavaju kod vodostaja od 750 centimetra. Naime, u Karlovcu na nekoliko mjesta ceste su pod vodom već iznad 700 centimetara, posebno nizvodno od Karlovca na Državnoj cesti 36 u Koritinji, ali veći problemi s poplavljivanjem cesta, dvorišta i kuća se događaju pri vodostaju Kupe od 750 centimetra.

Najveća poplava u posljednje vrijeme bila 2015. godine kod vodostaja Kupe od 855 centimetara, a prije nego je sedamdesetih godina sagrađen protupoplavni kanal Kupa-Kupa vodostaj Kupe bio je 870 centimetara .

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.