Obavijesti

News

Komentari 112

Snimke pokazuju 122 objekta u moru, najveći velik 23 metra

Snimke pokazuju 122 objekta u moru, najveći velik 23 metra
19

Američki odvjetnici traže pristup svim dokazima koji će se tek pronaći. Iako avion još nije nađen, oni su uvjereni da je uzrok pada mehanički kvar. Imaju dvije teorije

VIDEO

Malezijski ministar transporta Hišamudin Husein održao je redovnu pressicu kako bi obavijestio svijet o novim saznanjima vezano za nestali malezijski avion. 

Francuske satelitske snimke pokazuju 122 objekta u vodama Indijskog oceana u blizini zone gdje se pretražuje, 2557 kilometara od Pertha. Jedan objekt je dugačak 23 metra, a dosta ih je veličine jedan metar. Neki su svjetlije boje i čvrstog materijala, ali Husein ne može sa sigurnošću potvrditi da se radi o dijelovima aviona. 

Sada imaju ukupno četiri satelitske snimke koje pokazuju da je avion pao u Indijski ocean, 2500 km od Pertha gdje ga i traže. Francuske satelitske snimke su od 23. ožujka. Napomenuo je kako im je sada prioritet utvrditi da su objekti zaista od aviona.

Odvjetnici traže pristup dokazima koje će tek pronaći

U cijelu priču već su se uključili odvjetnici koji predstavljaju neke obitelji nestalih putnika. Iako avion nije pronađen pa se ni ne može pričati o uzroku pada, američki pravnici pokreću tužbu protiv Malaysia Airlinesa tvrdeći da je uzrok pada mehanički kvar. 

Traže pristup svim budućim dokazima koji će se pronaći. Jedna od teorija je kako je požar u kokpitu onesvijestio posadu, a druga da je kvar na trupu aviona uzrokovao promjenu tlaka u kabini.

Aviokompanija je za početak dala po 5000 dolara obiteljima, što su oni shvatili kao uvredu, a odvjetnici kažu da su trebali dati barem 50.000. 

Tražit će avion dok ne umre i posljednja nada

Australski premijer Tony Abbott rekao je kako vlasti koriste sve što imaju u potrazi za nestalim malezijskim avionom MH370. Vrijeme na Indijskom oceanu nešto je bolje nego jučer pa se potraga nastavlja. Poletjelo je 12 aviona. Ipak, prognostičari upozoravaju kako će se vrijeme pokvariti u narednih 36 sati.

Američka oprema za detektiranje signala crne kutije stigla je u srijedu u Australiju.

Malezijski Boeing 777 nestao je 8. ožujka na letu iz Kuala Lumpura za Peking s 239 ljudi na letu.

- Dugujemo obiteljima, dugujemo cijelom svijetu da učinimo sve što je u našoj moći i konačno lociramo olupinu zrakoplova i riješimo neobičnu zagonetku zrakoplova nesretne sudbine - rekao je Abbott i dodao kako će tražiti dok ne umre zadnja nada. Australija je ponudila pomoć obiteljima u bilo kojem smislu.

Australci koordiniraju međunarodnom potragom koja se trenutačno fokusira na zabačeno područje oceana 2500 kilometara jugozapadno od Pertha. 

Dosta obitelji poginulih odbijaju prihvatiti da se avion srušio jer, uostalom, nema olupine. Skoro je došlo do sukoba nakon što je malezijski premijer Najib Razak rekao kako su analitičari satelitskih snimki rekli da je gotovo sigurno da je avion završio putovanje u Indijskom oceanu.

Na letu je bilo 153 putnika kineske nacionalnosti, a većina njihovih rođaka održala je prosvjed u utorak zahtijevajući odgovore. 

Stručnjaci upozoravaju kako će možda proći godine dok se ne pronađe zrakoplov čak i ako nađu objekte koji su viđeni da plutaju na satelitskim snimkama. Taj dio oceana još je neistražen. Iako je do sada nekoliko timova prijavilo da je vidjelo nešto u moru, ništa još sa sigurnošću ne mogu povezati s avionom.

Pilota slomila ženina odluka da se seli, nije bio u stanju letjeti

Pilot nestalog malezijskog aviona Zahari Ahmad Šah nije bio u stanju letjeti. Netom prije polaska saznao je kako mu se otuđena supruga seli iz zajedničke kuće, otkrio je njegov bliski prijatelj, a prenosi Daily Mail. Iako je Šah bio u vezi s drugom, strašno ga je potresla ta odluka.

- On je jedan od najboljih pilota. Nisam medicinski stručnjak, ali uz sve što mu se događalo, uvjeren sam da nije bio u stanju letjeti - rekao je dugogodišnji prijatelj, koji je, također, pilot. Dodao je kako je njegov život bio u rasulu.

Tvrdi kako postoji mogućnost da je Šah namjerno srušio avion, a posada nije shvatila dok nije bilo prekasno.

Ove tvrdnje pojavile su se nakon što se otkrilo kako je pilot naglo popeo avion na preko 13.000 metara prije nego što je nestao s radara. Na toj visini ostao je 23 minute, ali stručnjak je objasnio kako je kisika nestalo nakon 12 minuta zbog čega su putnici i posada pali u nesvijest.

Stručnjaci objašnjavaju kako je avion letio dok nije ostao bez goriva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.