Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Imala ih 5: Hrvatica mačkama ostavila skoro tri milijuna kuna

Đurđevčanka Marija Horvatek, koja je živjela u Americi, novac je dala na raspolaganje svojoj prijateljici da tim novce skrbi o njezinih pet mačaka sve do njihove smrti...

Foto: Dreamstime
36 komentara

Prije nekoliko dana zvali su nas iz našeg konzulata i rekli da nam pripada 30.000 dolara (195.000 kuna), rekao nam je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Vrijednu donaciju gradu je ostavila Đurđevčanka Marija Horvatek, koja je krajem 2016. godine preminula u američkom Chicagu.

Gradonačelnik dodaje kako u početku nije u to vjerovao, ali nakon što je novac sjeo u gradsku blagajnu, shvatio je kako nije riječ o šali. Novac su dobili uz uvjet da se iskoristi za dobrobit djece.

- Odlučili smo dobivenim novcem kupiti glazbene instrumente za djecu kako bismo iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih – rekao je Janči, a prvi prenio prigorski.hr.

Foto: prigorski.hr Na taj način ispunit će Marijinu posljednju želju. No najveći dio nasljedstva, čak 430.000 dolara (2,7 milijuna kuna), Horvatek je dala na raspolaganje svojoj prijateljici da tim novce skrbi o njezinih pet mačaka sve do njihove smrti.

Naime, nakon Marijina odlaska u SAD, u rodnoj kući u Đurđevcu ostala je živjeti njezina majka Katica Legradi, koja je umrla krajem srpnja 1989. godine. Nakon majčine smrti imovinu je temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju naslijedila žena koja se o njoj brinula.

Marija Horvatek je imala petero braće i sestara, koji su ranije preminuli. Navodno je još prije nekoliko desetljeća obećala da će svu svoju imovina naslijediti oni koji će se skrbiti o njezinoj majci Katici, ali je ipak u oporuci postupila drugačije.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message