Obavijesti

News

Komentari 82

Imamo dokument: Suradnicima Vojka Obersnela je doslovce nacrtano da namještaju natječaj

Imamo dokument: Suradnicima Vojka Obersnela je doslovce nacrtano da namještaju natječaj

Još u tijeku natječaja prije dvije godine, suradnicima SDP-ova čelnika Rijeke je izravno napisano da su kopirali opremu iz Tehnixova kataloga i da bi zbog tog mogli kazneno odgovarati. Nije ih bilo briga. Svi su uhićeni

VIDEO

"Nadam se da istragu nije radio nekakav KPMG ili Kamal ili kako se već zovu stručnjaci koji rade za ta tijela" tako je pomalo posprdno za N1 komentirao bivši SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel uhićenja zbog sortirnice u Mihačeva draga. On je uvjeren u nevinost svojih suradnika iz gradske uprave i Čistoće koje se tereti za namještanje natječaja i pogodovanje tvrtki Tehnix. Obersnel je povukao paralelu s vještačenjem koje su radili KPMG i Ismet Kamal u slučaju Agrokor i koje je Županijskom državnom odvjetništvu palo na sudu zbog sukoba interesa. 

I njegov nasljednik, SDP-ov Marko Filipović koji sada vodi Rijeku je poručio da nisu uočene nikakve nepravilnosti niti kod njih niti od kontrolnih tijela. Filipović je inače izjavio da je ukupno sortirnica plaćena 37 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 31 milijun kuna iz EU. Prema dokumentaciji koja je javno dostupna, GP Krk koji je obavio građevinske radove i nije obuhvaćen istragom, te Tehnix su dali ponudu vrijednu 33,5 milijuna kuna s PDV-om. Dakle, u konačnici je plaćeno 3,5 milijuna kuna više, što odgovara tezi europskih tužitelja koji uhićene tereti da je projekt preplaćen 500.000 eura. 

Konkurentska tvrtka upozoravala na namještanje natječaja 

A da se vidi da je natječaj namješten nisu potrebna neka nova forenzička vještačenja kako sugerira Obersnel braneći svoje ljude. Iz dokumenta koji objavljujemo, vidljivo je da je jedna konkurentska tvrtka još prije više od dvije godine, doslovce upozorila gradsku upravu da namještaju natječaj tvrtki Tehnix čiji vlasnik Đuro Horvat sada uhićen. I upozorila ih je da će snositi zakonske posljedice. Ali oni su to ignorirali i glatko odbili njihova upozorenja.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Perjanica borbe protiv Hrvatske ‘po babi i stričevima’ je EPPO
Perjanica borbe protiv Hrvatske ‘po babi i stričevima’ je EPPO

Na natječaj je, kao što je konkurent i predvidio, stigla samo jedna ponuda: tvrtke GP Krk i Tehnixa. 

Jutarnji list je dodatno objavio, pozivajući se na izvore iz istrage, da Đuru Horvata europski tužitelji terete da je sa zaposlenicima krojio cijeli natječaj, pisao odgovore konkurenciji i zašto se ne prihvaćaju njihove primjedbe, te u konačnici i evaluirao svoje ponude. Za to, prema navodima tog lista, postoji i opsežna e-mail korespondencija.

Prema dokumentaciji o javnoj nabavi za sortirnicu, u studenom 2020. jedna tvrtka šalje svoje primjedbe na tehnologiju koja će se koristiti za obradu otpada. Ime tvrtke se prema zakonu ne objavljuje kada šalju primjedbe. Ali objavljuje se njihov sadržaj i odgovor naručitelja prihvaća li ili ne prihvaća primjedbe. 

'Nije nam omogućen jednak pristup javnoj nabavi' 

Nećemo ulaziti u detaljne tehničke specifikacije opreme vezano za snagu, tehnologiju i kapacitet opreme. Ali taj konkurent sve detaljno opisuje u dokumentu koji možete pročitati. Posebno apostrofira usitnjivač, sortirne linije i postrojenje za prihvat, doziranje i otvaranje vreća s otpadom. To su u biti ključni elementi postrojenja. Taj ponuđač navodi da su tehničke specifikacije doslovno prepisane iz kataloga Tehnixa. Prilaže i fotografije iz kataloga Tehnixa i opis koji se traži u nabavi, pa čak i sheme sortirnice. 

Nova sortirnica razvrstala ih je sve u pritvor: 'Istraživali su po gradu Rijeci i u Čistoći...'
Nova sortirnica razvrstala ih je sve u pritvor: 'Istraživali su po gradu Rijeci i  u Čistoći...'

- Tražene karakteristike u natječajnoj dokumentaciji na tržištu može ponuditi isključivo proizvođač Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Zbog ograničavanja stavke nije nam omogućen jednak pristup javnoj nabavi i stvorene su neopravdane prepreke za otvaranje javne nabave tržišnom natjecanju – piše, među ostalim taj ponuđač u svojim primjedbama. 

Za usitnjavač s pripadajućim trakama dodatno ističu da nije usklađen s pravnom regulativom za zaštitu okoliša, te da Tehnix nema odgovarajuće reference.

Uprava nije promijenila dokumentaciju 

Grad Rijeka kao naručitelj je izravno upozoren da zakon brani da se natječaji raspisuju tako da pogoduju samo jednom proizvođaču, odnosno da su tehničke karakteristike takve da ih može isporučiti samo jedan ponuditelj. Pozivaju ih zato da izmjene dokumentaciju.

- U suprotnom ćemo morati koristiti sve zakonske okvire i mogućnosti prema zakonima Republike Hrvatske, te obavijestiti Europsku uniju o zlouporabi Europskih fondova - zaključuje se u primjedbama. 

Filipović: Nepravilnosti nisu bile uočene u sortirnici; Obersnel: Te žene su bile pouzdane suradnice
Filipović: Nepravilnosti nisu bile uočene u sortirnici; Obersnel: Te žene su bile pouzdane suradnice

Gradska uprava ipak nije promijenila dokumentaciju i primjedbe je odbila tvrdeći da nisu uspjeli dokazati da tehnologiju može isporučiti samo Tehnix. Sada su svi uhićeni.

Dokument by TOB24 on Scribd

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom
JUNAKINJA

Policajka heroina: Napadaču koji je izbo bebu rekla tri riječi pa ga ubila jednim metkom

Policajka se nalazila u šoping centru Westfield u Sydneyju u trenutku napada te se odlučila sama obračunati s napadačem, koji je napadao ljude nožem s oštricom od 15 cm

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!
INCIDENT U CENTRU ZAGREBA

VIDEO Crnokošuljaši sa spornim zastavama pred pravoslavnom crkvom puštali Thompsona!

ZAGREB U subotu oko podneva kolona muškaraca među kojima je bilo i žena stigla je pred pravoslavnu crkvu na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Imali su zastave s prvim bijelim poljem i puštali su Thompsonove pjesme. Radi se o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec, koji je jednom već pravomoćno osuđen zbog urlanja ustaškog pozdrava 'za dom spremni'.
VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'
LOV NA GLASOVE

VIDEO Plenković i Tomašević susreli se na Trgu bana Jelačića: 'Htio sam se javit, ali ste utekli'

Andrej Plenković i Tomislav Tomašević susreli su se tijekom predizbornih aktivnosti na glavnom zagrebačkom trgu. Premijer je srdačno pozdravio konkurenciju te je Ivani Kekin rekao da im se htio ranije javiti, ali su mu utekli. 'Mi smo došli ranije, sve smo obavili', rekla mu je Kekin prije nego su se svi zajedno pozdravili uz ljubazno: 'Vidimo se!'