Obavijesti

News

Komentari 82

Imamo dokument: Suradnicima Vojka Obersnela je doslovce nacrtano da namještaju natječaj

Imamo dokument: Suradnicima Vojka Obersnela je doslovce nacrtano da namještaju natječaj

Još u tijeku natječaja prije dvije godine, suradnicima SDP-ova čelnika Rijeke je izravno napisano da su kopirali opremu iz Tehnixova kataloga i da bi zbog tog mogli kazneno odgovarati. Nije ih bilo briga. Svi su uhićeni

VIDEO

"Nadam se da istragu nije radio nekakav KPMG ili Kamal ili kako se već zovu stručnjaci koji rade za ta tijela" tako je pomalo posprdno za N1 komentirao bivši SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel uhićenja zbog sortirnice u Mihačeva draga. On je uvjeren u nevinost svojih suradnika iz gradske uprave i Čistoće koje se tereti za namještanje natječaja i pogodovanje tvrtki Tehnix. Obersnel je povukao paralelu s vještačenjem koje su radili KPMG i Ismet Kamal u slučaju Agrokor i koje je Županijskom državnom odvjetništvu palo na sudu zbog sukoba interesa. 

I njegov nasljednik, SDP-ov Marko Filipović koji sada vodi Rijeku je poručio da nisu uočene nikakve nepravilnosti niti kod njih niti od kontrolnih tijela. Filipović je inače izjavio da je ukupno sortirnica plaćena 37 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 31 milijun kuna iz EU. Prema dokumentaciji koja je javno dostupna, GP Krk koji je obavio građevinske radove i nije obuhvaćen istragom, te Tehnix su dali ponudu vrijednu 33,5 milijuna kuna s PDV-om. Dakle, u konačnici je plaćeno 3,5 milijuna kuna više, što odgovara tezi europskih tužitelja koji uhićene tereti da je projekt preplaćen 500.000 eura. 

Konkurentska tvrtka upozoravala na namještanje natječaja 

A da se vidi da je natječaj namješten nisu potrebna neka nova forenzička vještačenja kako sugerira Obersnel braneći svoje ljude. Iz dokumenta koji objavljujemo, vidljivo je da je jedna konkurentska tvrtka još prije više od dvije godine, doslovce upozorila gradsku upravu da namještaju natječaj tvrtki Tehnix čiji vlasnik Đuro Horvat sada uhićen. I upozorila ih je da će snositi zakonske posljedice. Ali oni su to ignorirali i glatko odbili njihova upozorenja.  

Perjanica borbe protiv Hrvatske ‘po babi i stričevima’ je EPPO
Perjanica borbe protiv Hrvatske ‘po babi i stričevima’ je EPPO

Na natječaj je, kao što je konkurent i predvidio, stigla samo jedna ponuda: tvrtke GP Krk i Tehnixa. 

Jutarnji list je dodatno objavio, pozivajući se na izvore iz istrage, da Đuru Horvata europski tužitelji terete da je sa zaposlenicima krojio cijeli natječaj, pisao odgovore konkurenciji i zašto se ne prihvaćaju njihove primjedbe, te u konačnici i evaluirao svoje ponude. Za to, prema navodima tog lista, postoji i opsežna e-mail korespondencija.

Prema dokumentaciji o javnoj nabavi za sortirnicu, u studenom 2020. jedna tvrtka šalje svoje primjedbe na tehnologiju koja će se koristiti za obradu otpada. Ime tvrtke se prema zakonu ne objavljuje kada šalju primjedbe. Ali objavljuje se njihov sadržaj i odgovor naručitelja prihvaća li ili ne prihvaća primjedbe. 

'Nije nam omogućen jednak pristup javnoj nabavi' 

Nećemo ulaziti u detaljne tehničke specifikacije opreme vezano za snagu, tehnologiju i kapacitet opreme. Ali taj konkurent sve detaljno opisuje u dokumentu koji možete pročitati. Posebno apostrofira usitnjivač, sortirne linije i postrojenje za prihvat, doziranje i otvaranje vreća s otpadom. To su u biti ključni elementi postrojenja. Taj ponuđač navodi da su tehničke specifikacije doslovno prepisane iz kataloga Tehnixa. Prilaže i fotografije iz kataloga Tehnixa i opis koji se traži u nabavi, pa čak i sheme sortirnice. 

Nova sortirnica razvrstala ih je sve u pritvor: 'Istraživali su po gradu Rijeci i u Čistoći...'
Nova sortirnica razvrstala ih je sve u pritvor: 'Istraživali su po gradu Rijeci i  u Čistoći...'

- Tražene karakteristike u natječajnoj dokumentaciji na tržištu može ponuditi isključivo proizvođač Tehnix iz Donjeg Kraljevca. Zbog ograničavanja stavke nije nam omogućen jednak pristup javnoj nabavi i stvorene su neopravdane prepreke za otvaranje javne nabave tržišnom natjecanju – piše, među ostalim taj ponuđač u svojim primjedbama. 

Za usitnjavač s pripadajućim trakama dodatno ističu da nije usklađen s pravnom regulativom za zaštitu okoliša, te da Tehnix nema odgovarajuće reference.

Uprava nije promijenila dokumentaciju 

Grad Rijeka kao naručitelj je izravno upozoren da zakon brani da se natječaji raspisuju tako da pogoduju samo jednom proizvođaču, odnosno da su tehničke karakteristike takve da ih može isporučiti samo jedan ponuditelj. Pozivaju ih zato da izmjene dokumentaciju.

- U suprotnom ćemo morati koristiti sve zakonske okvire i mogućnosti prema zakonima Republike Hrvatske, te obavijestiti Europsku uniju o zlouporabi Europskih fondova - zaključuje se u primjedbama. 

Filipović: Nepravilnosti nisu bile uočene u sortirnici; Obersnel: Te žene su bile pouzdane suradnice
Filipović: Nepravilnosti nisu bile uočene u sortirnici; Obersnel: Te žene su bile pouzdane suradnice

Gradska uprava ipak nije promijenila dokumentaciju i primjedbe je odbila tvrdeći da nisu uspjeli dokazati da tehnologiju može isporučiti samo Tehnix. Sada su svi uhićeni.

Dokument by TOB24 on Scribd

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa