Obavijesti

News

Komentari 18

Imamo pravi rajski vrt, ali sve ostalo u školi daleko je od raja

Imamo pravi rajski vrt, ali sve ostalo u školi daleko je od raja
9

U Kaštel Lukšiću imaju čudesan školski vrt, iako učitelji koji u njemu s djecom rade izvan radnog vremena za to ne mogu biti nagrađeni. A i razredi su prenapučeni

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Osnovna škola Ostrog u Kaštel Lukšiću jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima veliki školski botanički vrt. Djeca radeći u vrtu ne uče samo o prirodi i biljkama, nego stječu i druga važna znanja i vještine koje će im koristiti u životu.

Ivana Ivanović/Pixsell

- Već od prvih razreda djecu uključujemo u aktivan rad u botaničkom vrtu, ali sve kroz igru i edukaciju. Djeca u jesen skupljaju lišće i bacaju ga u bazene gdje nastaje humus. Mladi maslinari sudjeluju u berbi, rezidbi i zaštiti maslina. Kroz takve aktivnosti i projekte, u koje se svi rado uključuju, uče o ekološkom uzgoju, zdravoj prehrani, ali se i uče logičnom razmišljanju na konkretnim primjerima – objašnjava nam voditeljica botaničkog vrta Lada Tomas (61). Ravnateljica škole Nevenka Maras (33) kaže nam kako u školi trenutačno rade na projektu kojim žele iskoristiti vrt u terapeutske svrhe i s tim će aplicirati za fondove Europske unije. Također, u školi rade na projektu energetske neovisnosti škole koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ivana Ivanović/Pixsell

Tijekom brojnih akcija prikupili su 150.000 kuna s kojima će na krov postaviti solarne panele i promijeniti svu rasvjetu koja im je trenutačno najveći potrošač električne energije. 


- I tu su naši učenici uključeni. Mali informatičari napravili su naljepnice koje su lijepili iznad utičnica, na printere i iznad slavina. Tako u cijeloj školi stoje upozorenja ‘printaj obostrano’, ‘isključi me’ ili ‘štedi vodu’. Učimo djecu misliti globalno. Tako smo primjerice sadili suncokrete kako bi djeca proučavala njihova kretanja, koja su poput solarnih panela. Naravno, nisu sve škole sretne da imaju ovakav okoliš poput nas, ali smatramo da se i malim akcijama, primjerice recikliranjem papira može djecu naučiti da misle o prirodi - objašnjava nam ravnateljica Nevenka Maras.

Rad u vrtu treba nagraditi

Uprava škole Ostrog, nažalost, nema uvijek sredstava da nagradi nastavnike koji dobrovoljno s djecom rade na dodatnim projektima. Ravnateljica kaže kako bi bila sretnija da može stimulirati nastavnike.

Ivana Ivanović/Pixsell

Rade čak u tri smjene

U razrednim odjelima je previše učenika. Bilo bi optimalno da u razredu bude od 16 do 18 djece jer učitelji moraju voditi brigu i o onima s posebnim potrebama, kao i o iznimno talentiranima.

Nema sustavnog rada s ravnateljima

Ravnatelj mora imati brojne vještine u upravljanju školom. Da se s njima sustavno radi, na čelnim pozicijama u školama bilo bi više onih koji postižu rezultate, kaže Nevenka Maras.

Štede, ali ne samo zbog troškova

U školi su zalijepljene naljepnice koje upozoravaju na štednju energije. Nisu to radili samo zato da škola ima manje troškova, iako se to podrazumijeva, nego zato da bi djecu učili o čuvanju energije, a na taj način i čuvanju prirode od zagađivača.

Ivana Ivanović/Pixsell

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1