Obavijesti

News

Komentari 39

'Imamo vremena za pregovore, sve ćemo obaviti unutar roka'

'Imamo vremena za pregovore, sve ćemo obaviti unutar roka'
1

Plenković je na upit hoće li na prvim konzultacijama s predsjednicom Grabar Kitarović idući tjedan imati dovoljno potpisa da dobije mandat za sastav vlade, rekao "Vidjet ćemo"

VIDEO

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je ocijenio kako će pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine i vlade biti uspješno obavljeni u ustavnim rokovima, koji počinju teći u ponedjeljak nakon objave službenih rezultata izbora.

Plenković je novinarima ispred HDZ-ove središnjice rekao kako pregovori idu dobro, a na njihov upit hoće li na prvim konzultacijama s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović idući tjedan imati dovoljno potpisa da dobije mandat za sastav vlade, odgovorio je: "Vidjet ćemo. To nije presudno, Imamo dovoljno vremena, jer će u ponedjeljak  biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora i od tada počinju teći rokovi".

Istaknuo je kako su svi dosadašnji razgovori bili u cilju da se identificiraju HDZ-ova i stajališta partnera te da sve ide dobro.

Upitan kako tumači nagađanja da će Most predstaviti i petnaestog člana njihovog saborskog kluba zastupnika te jača li to njihovu poziciju u pregovorima, Plenković je kazao kako je zadovoljan ako Most može dogovoriti poslijeizbornu suradnju, naglasivši da HDZ ne dira zastupnike iz drugih stranaka ili saborskih klubova.

"Sa 61 saborskim mandatom imamo uvjerljivu relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima i imamo još nekoliko spremnih zastupnika u Saboru koji će nas podržati. Što stabilnija parlamentarna većina, to stabilnija i učinkovitija vlada", poručio je.

Novinare je zanimao i njegov komentar situacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje studenti i dio profesora traže ostavku dekana Vlatka Previšića te najavljuju blokadu fakulteta, na što je Plenković rekao da prati situaciju te da bi volio da se ona primiri i omogući normalan rada fakulteta. "Postoji autonomija sveučilišta, postoji dekan, rektor i nadležni ministar. Kada dođe vrijeme, komentirat ćemo", kazao je.

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je izjavio da će njegova stranka u ustavnim rokovima s dovoljnim brojem potpisa otići na konzultacije kod Predsjednice Republike. "HDZ je dobio većinu i sada pregovara o budućoj parlamentarnoj većini i vladi. Sve će se odvijati u ustavnim rokovima", poručio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.