Obavijesti

News

Komentari 73

Imao je lomove ruku, rebara, hematome... Sumnjaju da su dječaka tukle i majka i dadilja

Imao je lomove ruku, rebara, hematome... Sumnjaju da su dječaka tukle i majka i dadilja

Dječak (3) bio je odgojno zapušten, nije govorio, bio je izgladnio te je nesigurno hodao. Imao je i okruglaste ožiljke po trbuhu i leđima za koje liječnici sumnjaju da su ožiljci od gašenja čikova

VIDEO

Majku (25) tužiteljstvo tereti da je od siječnja do 06. srpnja 2019. neprimjereno se i grubo ponašala prema tad dvogodišnjem djetetu, udarala ga, energično povlačila, stiskala, savijala i uvrtala te izvrtala djetetove ruke i noge i pritiskala mu prsni koš. Sumnjaju da mu je neutvrđene vruće, odnosno goruće predmete, nalik na vrh cigarete, prislanjala na leđa i trbuh. Na taj način dječak je zadobio više prijeloma i ozljeda, koji su okvalificirani kao teška ozljeda. Između ostalog, imao je prijelom zatiljne kosti, nekoliko rebara, prijelome obje ruke te okruglaste ožiljke po trbuhu i leđima.

Sredinom svibnja 2019., dok je radila, dijete je povjerila 21-godišnjakinji koju površno poznaje i koju je angažirala da mu bude dadilja. Znala je da ona nikad ranije nije skrbila o nekom djetetu, te da nema adekvatne uvjete za čuvanje i stanovanje. Unatoč tome sredinom lipnja otišla je na sezonski rad u Istru i ostavila ga na 24-satnu skrb dadilji u sobi veličine oko 10 m2, u prljavom, zapuštenom podrumskom prostoru gdje borave i dvije mačke.

I dadilja je, smatra tužiteljstvo, na dijete u više navrata grubo fizički nasrtala udarajući ga po licu, leđima i nogama, vukla ga za ruke i izvrtala ih, zbog čega je dijete zadobilo i daljnje prijelome ruku.

Vrsta i lokalizacija ovih prijeloma predstavlja nalaz koji je visoko specifičan za slučajeve zlostavljanja djeteta, smatra sudsko-medicinski vještak. Karakter prijeloma, nastavlja, sa sigurnošću govori da je on bio izložen ekstremno neprimjerenom i grubom nasilnom postupanju jedne ili više odraslih osoba. Radi se o razdoblju koje je započelo između siječnja i travnja 2019. i trajalo do druge polovice lipnja 2019. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom ispitivanja majka je porekla krivnju. Vezano uz prijelome za koje se navodi da su nastali prije nego što je ona otišla u Istru, tvrdi kako to nije istina, jer je pregledan u bolnici tjedan dana prije nego što je ona otišla i tamo se ne navode nikakve ozljede.
Dadilju je pronašla putem interneta. Rekla joj je da ima iskustva u čuvanju djece. Nakon što je dijete čuvala dva mjeseca i sve je bilo u redu, stekla je povjerenje u nju. Kad je išla raditi sezonu dogovorila se da dadilja dijete najprije čuva u svom stanu, a kasnije u njenom stanu, no to nije realizirano jer dadilja nigdje nije izlazila. Svaki put kad je bila kod dadilje bilo je uredno i nije primijetila ništa neobično. Prije odlaska u Pulu, dadilji je dala 2000 kuna, te joj je ostavila maramice, pelene i sve što treba. Negira da bi se na bilo koji način nasilno ponašala prema sinu. Dadilja joj je 6. srpnja poslala poruku da je dječak u bolnici, da je slomio ruku, ali da nije ništa strašno. 

I dok se dadilja kao okrivljenica branila šutnjom, na prvom ispitivanju negirala je krivnju. Ispričala je da je o dječaku brinula najbolje što je znala, da ga nije ozlijedila te da je i majku upozoravala da bi dječaka trebalo odvesti liječniku. Tvrdila je kako je ruku ozlijedio u padu s vrtuljka te da je ona sutradan primijetila da mu je ruka natekla. Tad je zamolila susjedu da ga vodi u bolnicu jer ona pati od napadaja panike i anksioznosti.

- Imala sam teško djetinjstvo i nezamislivo mi je da me se sumnjiči da sam ozlijedila dijete. Jako volim djecu - branila se.

U bolnicu dovela dječaka (2) s lomovima i ožiljcima od čikova
U bolnicu dovela dječaka (2) s lomovima i ožiljcima od čikova

Svjedoci koji su vidjeli uvjete u kojima je živjela okrivljena dadilja naveli su kako se radi o prijavom, zapuštenom podrumskom prostoru bez prozora gdje borave i dvije mačke. Dijete je bilo izgladnjelo, dadilja ga uopće nije vodila na zrak, a nakon što je slomio ruku nije mu pružila liječniku pomoć, već je dijete tek nakon tri dana i nakon što mu je ruka jako naotekla odvela susjedi i zamolila da ga vodi u bolnicu.
Dadiljin dečko rekao je da se ona često žalila na dječakovu majku, da ostavlja kod nje dijete cijeli dan, da joj ne daje novac za hranu, već je samo u početku kupila 10 kg čokolina. 

Optužnicu sud tek treba potvrditi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a