Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Imotski u biblijskom vremenu: Uprizorili muku Isusa Krista

Cijeli grad osvijetljen bakljama vratio se u biblijsko vrijeme od samostanskog vrta gdje su se odvijale scene posljednje večere Isusa s apostolima, pranja nogu apostolima do vrta Getsemanije i izdajničkog Judina poljupca.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
0 komentara

Prohladna imotska noć i tisuće Imoćana i posjetitelja u noći Cvjetnice u tišini je pratilo devetnaestu godinu zaredom uprizorenje živih slika Muke Gospodinove. Cijeli grad osvijetljen bakljama vratio se u biblijsko vrijeme od samostanskog vrta gdje su se odvijale scene posljednje večere Isusa s apostolima, pranja nogu apostolima do vrta Getsemanije i izdajničkog Judina poljupca. Uz samo jednog glumca profesionalca Tomislava Martića koji je po devetnaesti put odglumio zadnje dane Isusova života svi ostali glumci od apostola, do rimskih vojnika, svećenika, Pilata, židovskih žena i djece te Isusove majke Marije bili su imotski glumci amateri.

Scene suđenja i Pilatova zapovijed da se Isusa razapne na križ u tišini je pratilo mnoštvo Imoćana od kojih je većina želeći što stvarnije uprizoriti posljednje Isusove sate života na zemlji bilo kostimirano u židovski narod. Ulice i skaline "grada na gori" tek lučima su osvjetljavale put rimskih vojnika i Isusa pod teškim bremenom križa. Posebno dirljiv je bio susret Isusa na glavnom imotskom trgu sa majkom Marijom, potom scena dok Veronika briše Isusovo lice rupcem te trenutak dok Isus pada pod križem, a Šimun Cirenac mu pomaže nositi križ. Na povijesnoj srednjovjekovnoj tvrđavi Topani,  imotskoj Golgoti uprizorene su posljednje scene  razapinjanja  Isusa  zajedno sa dva razbojnika na križ. I unatoč činjenici kako je to tek uprizorenje Muke Gospodinove potresne scene Isusova umiranja , Isusove riječi "oče oprosti im jer ne znaju što čine" okupljeno mnoštvo ostavilo je u tišini bez riječi. "Eli, eli lama , sabahtami"( Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio), prolomilo se imotskom Golgotom uz Marijin plač.

Na samom kraju kada su apostoli spustili Isusovo tijelo s križa, zagrljaj majke sa sinom prije nego što su ga apostoli ponijeli bio je ujedno i posljednja u nizu potresni scena Isusove imotske muke. Veličanstveno uprizorenje u organizaciji imotskih franjevaca u noći Cvjetnice učinilo je Imotski hrvatskim Jeruzalemom, a biblijske slike ulaska Isusa u Jeruzalem te posljednje dane njegova života na zemlji kršćanskom puku Imoćani su podijelili na jedinstven i uistinu potresan način.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message