News

Komentari 0

Inflacija u EU u studenome je bila na rekordnim razinama

Inflacija u EU u studenome je bila na rekordnim razinama

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni u studenome je ponovno snažno porasla, dosegnuvši rekordne razine, poduprta rastom cijena energenata, a u Hrvatskoj je i dalje blago ispod prosjeka eurozone

Pokazalo je to izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome je poskočila na rekordnih 5,2 posto, sa 4,4 posto u listopadu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Rast potrošačkih cijena snažno je ubrzao i u eurozoni, na 4,9 posto, također dosegnuvši najvišu razinu otkad se prikupljaju ti podaci, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja studenoga. U listopadu cijene su porasle za 4,1 posto.

U studenom lani cijene su u EU porasle 0,2 posto dok su u eurozoni bilježile pad od 0,3 posto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za čak 27,5 posto u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Značajno je na inflaciju utjecao i skok cijena u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, za šest posto, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. kada je vlada u drugoj polovini godine privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 26 zemalja članica, uključujući Hrvatsku, a ostala je stabilna samo u Češkoj, na 4,8 posto, pokazalo je izvješće.

Hrvatska uz bok Cipru

Daleko najvišu godišnju stopu inflacije ponovno je u studenome imala Litva, gdje je dosegnula 9,3 posto.

Najbliže su joj opet bile Estonija i Mađarska gdje su cijene porasle 8,6 odnosno 7,5 posto.

U Hrvatskoj potrošačke su cijene, mjerene HICP-om, u studenome bile više za 4,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je najviša stopa njihova rasta od rujna 2012. godine, pokazuju Eurostatovi podaci.

U listopadu su na godišnjoj razini uvećane 3,9 posto dok su u studenome 2020. stagnirale u odnosu na godinu ranije.

Istu godišnju stopu inflacije u studenome bilježio je i Cipar, a u skupini su i Češka i Slovačka sa stopom inflacije od 4,8 posto, te Slovenija, gdje je iznosila 4,9 posto.

Najslabije su i u prošlom mjesecu porasle cijene na Malti, za 2,4 posto, i u Portugalu, za 2,6 posto, a slijedi Francuska, sa stopom inflacije od 3,4 posto.

Najčitaniji članci