Obavijesti

News

Komentari 70

Informatika će biti obavezan predmet za 5. i 6. razrede

Za 7. i 8. razrede informatika još neće biti obavezna jer još nemaju kurikulum koji se treba nadovezivati na gradivo iz prethodnih razreda. Ministarstvo planira i povećati broj nastavnika informatike

VIDEO

Ministarstvo znanosti i obrazovanja od školske godine 2018./2019. planira uvesti novine u kurikulum, a jedna od većih je ta da će za učenike 5. i 6. razreda informatika biti obavezan predmet. 

- Za uvođenje informatike kao obveznog predmeta - imamo pripremljene kurikularne dokumente koji su dorađeni prema primjedbama u javnoj raspravi. Također, djelomice su osigurana sredstva za opremu škola i edukaciju nastavnika preko projekta e-Škole te u državnom proračunu - rekli su iz ministarstva za Index.hr. Dodali su kako informatika suvremenom obrazovanju mora biti mnogo više od poznavanja tehnologije, ona mora biti i uključivanje algoritamskog načina razmišljanja te podizanje razine digitalne pismenosti u sklopu svih predmeta. 

Za 7. i 8. razrede informatika još neće biti obavezna jer još nemaju kurikulum koji se treba nadovezivati na gradivo iz prethodnih godina. 

- U pilot projektu e-Škole koji vodi CARNet imamo oko 300 milijuna kuna europskih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Namjera je nastaviti i dovršiti projekt sljedeće godine, kako je i planirano, te pokrenuti veliki projekt vrijednosti oko milijardu kuna. Riječ je o nastavku projekta e-Škole", kažu nam o financijskoj konstrukciji dodajući da pilot projekt e-Škole, koji je počeo još prošle godine, obuhvaća oko 10 posto škola, njih 151, dok bi ih velikim projektom koji bi krenuo 2018. bilo obuhvaćeno negdje između 60 i 80 posto škola.  Ostatak sredstva će, kažu, osigurati iz drugih projakata, EU fondova i proračuna. 

Osim toga, ministarstvo planira i povećati broj nastavnika informatike za 10 posto.

Foto: Ilustracija


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.