Obavijesti

News

Komentari 13

Inspekcija je upala u Zavod u kojem su djecu vezali za krevet

Inspekcija je upala u Zavod u kojem su djecu vezali za krevet
1

Jamčim životom da fotografije nisu iz vremena dok sam ja direktor. Zgrožen sam, rekao je Redžep Salić, direktor Zavoda u Pazariću u BiH. Zgražanje mu nije pomoglo, Vlada BiH ga je jutros smijenila

VIDEO

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i nadležna inspekcija ušli su u Zavod za djecu s poteškoćama u razvoju Pazarić, saznaje Dnevni avaz.

Istražuju šokantne fotografije štićenika koji su vezani za namještaj i radijatore, koje je prije nekoliko dana objavila zastupnica u Parlamentu BiH Sabina Ćudić. Ranije je Zavod posjetila i Financijska policija.

Na redovnoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja je počela jutros, na inicijativu ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, smijenjeni su Upravni i Nadzorni odbor Zavoda te direktor Redžep Salić. Smijenjen je i Upravni odbor Zavoda koji čini pet članova: Janja Milinković, Anes Kaleta, Saida Kastrat, Džana Kilić i Enisa Hodžić.

Smijenjeni su i članovi Nadzornog odbora Dalila Efendić, Mevlida Bandić i Ivana Bago.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Direktoru pokazali slike dječice vezane za krevet, zaplakao je...
Direktoru pokazali slike dječice vezane za krevet, zaplakao je...

- Ova situacija može se nazvati modernim ropstvom. Noću je angažirana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna. Djeca sama pružaju ruke da im se vežu zato što su naviknuli po 14 sati biti vezani za radijator. Kao rezultat ovih metoda, mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - ispričala je zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić u Predstavničkom domu Parlamenta dok je pokazivala šokantne fotografije za koje tvrdi da su iz spomenutog doma. 

Ćudić je istaknula da je htjela javnost upoznati s obujmom tragedije s kojom su suočena djeca u Zavodu. Tvrdi kako je njihov tretman stravičan te je apelirala na Tužilaštvo da ubrza istragu. 

Strava u BiH: 'Dječicu vežu za krevet i radijatore po 14 sati'
Strava u BiH: 'Dječicu vežu za  krevet i radijatore po 14 sati'

Najavila je i da će u proceduru uputiti prijedloge da se hitno zaustavi zlostavljanje štićenika Zavoda, izradu kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije te izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno zapošljavanje njegovatelja. 

- Garantiram životom da fotografije nisu iz vremena dok sam ja direktor. Zgrožen sam! Osobno sam svim zaposlenicima doma zabranio da to rade djeci. Ako se internom istragom pokaže da je ovo točno, svi će snositi sankcije - rekao je Redžep Salić, direktor Zavoda za djecu s poteškoćama u razvoju u Pazariću u Bosni i Hercegovini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!