Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Interpersonalne vještine poslodavci najviše cijene

Svjetski ekonomski forum još prije tri godine anketirao je više od 350 radnika iz devet područja te su došli do zaključka kako će tehnološki napredak prisiliti tržišta da od zaposlenih traže vještine koje prije nisu bile važne

Foto: dreamstime
0 komentara

Pri odabiru kandidata za posao poslodavci uglavnom pokušavaju procijeniti koliko će im i što potencijalni zaposlenik ponuditi dugoročno. Ono što poslodavac traži od zaposlenika su kvalitete koje su potrebne na svakom radnome mjestu poput obavljanja više stvari odjedanput, motiviranosti i samoinicijative. Najviše od svega poslodavci cijene i nagrađuju interpersonalne vještine, primjerice, komunikativnost, timski rad i toleranciju.

Svjetski ekonomski forum još prije tri godine anketirao je više od 350 radnika iz devet područja u 15 svjetskih ekonomija te su na temelju toga došli do zaključka kako će tehnološki napredak prisiliti tržišta da od zaposlenih traže vještine koje prije nisu bile važne. Svoja zapažanja o vještinama koje će biti izrazito tražene 2020. godine objavili su u publikaciji “Budućnost posla. Svjetski gospodarski forum procjenjuje da će 65 posto djece koja danas kreću u osnovnu školu raditi poslove koji još ne postoje. Stoga je imperativ da ih ohrabrimo na razne mogućnosti usavršavanja i napredovanja, umjesto da se ograniče na fakultetske diplome kao dokaz svojih sposobnosti.

Foto: dreamstime

Vještine koje traže

Timski igrač - Ovaj je osobina posebno važna u velikim korporacijama. Poslovna klima danas je takva da smatramo kako ne možemo svi biti uspješni, pa se "borimo za svoju poziciju". Međutim, istraživanja pokazuju da su timski rad i suradnja najvažniji za poslovni uspjeh firme, ali, što je najvažnije, i za zadovoljstvo na poslu.

Prosuđivanje - Pri rješavanju problema zaposlenici će morati znati pronaći njihove prednosti i nedostatke te pritom znati koristiti logiku i prosuđivanje.

Kreativnost - S dolaskom novih tehnologija kreativne osobe bit će sve više na cijeni. Oni će te tehnologije znati najbolje primijeniti te kreirati nove proizvode i usluge.

Koordinacija s drugima - Ako ste inače timski igrač već znate da svoje aktivnosti trebate prilagoditi drugima i surađivati.

Vještina pregovaranja - Društvene vještine će postati sve važnije kod radne snage, a pregovaračke sposobnosti će biti vrlo tražene i u kompjuterskim i matematičkim poslovima, kao što su zanimanja analitičara i programera, ali i u umjetnosti, dizajnu i poslovima komercijalnih i industrijskih dizajnera.

LISTE VJEŠTINA ZA BUDUĆNOST

  • analitičko razmišljanje i inovacije,
  • aktivno učenje i strategije učenja,
  • kreativnost, originalnost i inicijativa,
  • tehnološki dizajn i programiranje,
  • kritično razmišljanje i analiza,
  • rješavanje kompleksnih problema,
  • vođenje i društveni utjecaj,
  • emotivna inteligencija,
  • rasuđivanje, rješavanje problema i pružanje ideja,
  • analiza sustava i procjena.

Tema: Poslodavac 3.0

Možda vas zanima i ovo:
Message