Obavijesti

News

Komentari 188

Invazija bubamara: Lijepe se na fasade, zavlače u namještaj

Invazija bubamara: Lijepe se na fasade, zavlače u namještaj
48

Riječ je o bubamarama uvezenim u Europu iz Azije prije nekoliko desetaka godina. Uzgajivačima su one bile izvrsno prirodno rješenje za uništavanje nametnika

VIDEO

Lijepe se na fasade kuća, tisuće ih ulaze kroz pukotine na prozorima u stanove, zavlače se u namještaj, stolariju. Žene mahnito skupljaju veš koji se suši u vrtovima jer je prepun napasnika. Harlekinskim bubamarama je prehladno. Stiže zima pa su utočište ovih dana pronašle u kućama. No nikome nije do brojenja točkica na njihovim leđima. Prestravljene su i domaće božje ovčice. Azijske sestre ih doslovno proždiru. Nastavi li se ovakva invazija, prijeti im izumiranje.

- Vratila sam se iz Zadra i našla kuću prekrivenu bubamarama. Cijeli dan ih pokušavamo sakupiti usisavačem. Puni su ih zidovi, prozori. One ulaze kroz okvire prozora, iza sebe ostavljaju crne tragove - očajna je Marija iz Đurđevca.

Majda iz Donjeg Miholjca više ne zna kako da ih se riješi.

- Već dva dana promatramo bubamare na svojoj kući. Prave su male napasti, ima ih na svim vanjskim zidovima, a i u kući. Cijeli dan lepršaju. Ne znamo kako da se borimo s njima - rekla je. Slično stanje je i u Podsusedu, odakle nam se javila čitateljica Ines. Kaže kako ih se u kratkom vremenu oko kuće skupilo na tisuće. 

Riječ je o bubamarama uvezenim u Europu iz Azije 

Stručnjaci nam objašnjavaju kako još istražuju ovu pojavu u Hrvatskoj. Učestala je zadnje tri godine. Riječ je o bubamarama uvezenim u Europu iz Azije prije nekoliko desetaka godina. Uzgajivačima su bile izvrsno prirodno rješenje za uništavanje nametnika. Mogu proždrijeti 200-tinjak uši na dan pa su tako štedjeli na pesticidima. Vrsta se sada nekontrolirano širi Europom.

- To je invazivna vrsta, nitko nije mogao vjerovati da će se tako dobro prilagoditi. Ličinke su toliko agresivne da jedu ličinke domaćih vrsta, a to do sada nije zabilježeno. Domaće bubamare nikada ne ulaze u kuću u ovolikom broju. Kad stiže zima, skrivaju se u koru drveta, ne u kuće, to je razlika od harlekinskih - objasnila je kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Vlatka Mičetić Stanković.

Ako su i vas napale ove točkaste napasti, pošaljite nam fotografije bubamara MMS-om na broj 099/224-2424 ili na reporter@24sata.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije