Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
121 komentara

'Investitori ne vole političku nestabilnost, stanje je opasno'

Nije Mariću lako, teško mu je, ali on na ovu situaciju ne može utjecati, ima ljude iznad sebe koji se moraju dogovoriti, rekao je na konferenciji za novinare bivši ministar financija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
121 komentara

Jučer se dogodila vrlo loša poruka investitorima, rekao je u četvrtak na konferenciji za medije bivši ministar financija Boris Lalovac i tako kometirao činjenicu da je Vlada odgodila izdavanje euroobveznica.

Hrvatska u ovom trenutku neće izaći na tržište i izdati euroobveznice jer je odlučeno da će se pričekati da se „otklone domaće političke nejasnoće“, objavilo je u srijedu poslije podne Ministarstvo financija. 

- Nažalost ovo nije slučajno i nije normalno. Kada pripremate izdanje takvih obveznica, to su vrlo ozbiljni razgovori s investitorima, pristupate i pripremate politiku Vlade. Zabrinut sam kao građanin, zastupnik i bivši ministar. Ovo je samo korak do jedne spirale gdje ne možete tek tako vratiti povjerenje investitora. Investitori su jučer rekli da Hrvatska nema vladu, ovome se nitko ne bi smio veseliti ili likovati. Situacija je ozbiljna - rekao je Lalovac. 

- Nije Mariću lako, teško mu je, ali on na ovu situaciju ne može utjecati, ima ljude iznad sebe koji se moraju dogovoriti. Sve to utječe i može se preliti na veće kamate za kredite građana. Treba brzo donijeti odluke i čvrste i jasne stavove jer prvo što vas investitori pitaju je koliko ruku imatu u Saboru. Morate imati stabilnu većinu za provođenje reformi, a ova razina politikanstva teško će vratiti povjerenje investitora - rekao je Lalovac. Usporedio je stanje u Hrvatskoj s Grčkom. 

- Investitori ne vole političku nestabilnost - rekao je Lalovac i poručio da, ako se ovako stanje u Hrvatskoj  nastavi, se boji kako će deveti mjesec izgledati. 

- Ovakvo je stanje izuzetno opasno. To je neozbiljno ponašanje, oni se ni u Vladi ne mogu složiti ni u Saboru. Ovaj politički rizik treba što prije riješiti - rekao je Lalovac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message