Obavijesti

News

Komentari 15

Ipak neće rušiti: Legalizacija građevina do 30. lipnja 2013.

Ipak neće rušiti: Legalizacija građevina do 30. lipnja 2013.
1

Oni koji već imaju rješenje o rušenju objekata moraju do kraja ove godine podnijeti zahtjev za legalizacijom pri čemu je velika vjerojatnost da će izbjeći rušenja

VIDEO

Čak i prije ljetne stanke u Saboru bi mogao biti prihvaćen i na snagu stupiti novi zakon o bespravnoj gradnji kojem bi se mogli legalizirati objekti za koje je prethodno izdano rješenje za rušenje.

- Ovo je Zakon koji ima svoj rok trajanja, a to je 30.lipnja 2013. godine. Građani tako imaju dvije opcije ili legalizirati ili krenuti u rušenje tih objekata - poručila je Ana Pavičić Kaselj, zamjenica ministra.

Novim je Zakonom povećana mogućnost legalizacije većeg broja zgrada i objekata, pa će se za razliku od dosadašnjih pravila moći legalizirati i objekti na poljoprivrednim zemljištima i područjima šuma, dok će primjerice za objekte na vodnom dobru biti potrebna i dozvola Hrvatskih voda.

- Ovim Zakonom zapravo legaliziramo činjenicu da zgrade postoje u prostoru - naglasila je Pavičić Kaseli. Kako je naglasila legalizacija je pojednostavljena a zgrade su podijeljene u četiri kategorije - pomoćne građevine veličine do 50 četvornih metara koje se nalaze na parcelama ili uz glavnu zgradu koja je legalizirana, druga skupina odnosi se na zgrade do 100 četvornih metara i poljoprivredna područja do 400 četvornih metara, treća se pak odnosi na zgrade i objekte veće od 400 četvornih metara pri čemu je potreban i projekt izvedenog stanja i kompletni nacrti i posljednja, najmanje zastupljena kategorija jesu objekti iznad 400 četvornih metara za što je potreban arhitektonski snimak stanja i izjave inženjera drugih struka da je zgrada one godine kada je građena izgrađena po tada važećim Zakonskim propisima.

- Oni koji već imaju rješenje o rušenju objekata moraju do kraja ove godine podnijeti zahtjev za legalizacijom pri čemu je velika vjerojatnost da će izbjeći rušenja. Dakle omogućujemo legalizaciju,  ali ljudi jednostavno trebaju predati dokumente - poručila je Ana Pavičić Kaselj. 

Nakon prihvaćenog Zakona u pripremi su već izrađene uredbe o naknadama koje će se dijeliti na objekte koji su građeni u građevinskoj zoni, objekti koji se grade izvan građevinske zone računat će se dvostrukim iznosom, trostruka naplata ide na one koji legaliziraju građevine građena u zaštićenim zonama a sedam puta veća cijena očekuje one koji legaliziraju kuće na obali. Iz ministarstva jasno poručuju - prilika za legalizaciju dana je svima, oni koji se ogluše biti će kažnjeni.

Rušenje građevina koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. počinje na jesen

No, odgoda rušenja se ne odnosi na bespravno izgrađene zgrade koje su napravljene nakon 21. lipnja prošle godine, odnosno nakon što je izrađena satelitska snimka stanja. - Te se građevine počinju rušiti ove jeseni - najavila je zamjenica ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Ana Mrak Taritaš


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa