Obavijesti

News

Komentari 61

Ipak skuplji vrtići! Plaćat će se prema cjeniku Milana Bandića

Ipak skuplji vrtići! Plaćat će se prema cjeniku Milana Bandića
1

Gradonačelnik neće mijenjati proračun, a preporuci Ministarstva financija doskočio je vraćajući zastupnicima svoj prijedlog koji su već bili prihvatili u prosincu

VIDEO

Cijene vrtića koje su zadale niz muka roditeljima mališana i zbog kojih su prosvjedovali ipak se neće promijeniti! Cjenik ovisan o primanjima članova kućanstva i nakon pola godine prepucavanja gradske vlasti - ostaje po Bandićevu. Stoga se dokumenti po kojima će se odrediti cijena boravka djece u vrtićima mogu predati još dva dana!

Prijedlog izmjene

Iako su tri ministarstva - nadležna za upravu, obrazovanje i financije - potvrdile legalnost odluke koju su predložili klubovi zastupnika SDP-a i HSU-a, Tatjane Holjevac i HNS-a, a po kojoj bi roditelji, kao i prijašnjih godina, jaslice plaćali 200, a vrtiće 400 kuna, to se neće primijeniti jer bi se morao mijenjati proračun. U svom je mišljenju i Ministarstvo financija potvrdilo da je odluka Skupštine zakonita, no da predlagatelji (zastupnici, op. a.) trebaju uskladiti proračun i odluku. To je neizvedivo jer zastupnici nemaju uvid u operativni dio proračuna i ritam trošenja novca po stavkama. Gradonačelnik Bandić, kako već ponavlja pola godine, proračun neće mijenjati i pri tome je ostao.

- Gradonačelnik je i danas ponovio da nema te mogućnosti. No pomoći će zastupnicima da odluku usklade s proračunom, odnosno na sjednicu Skupštine poslat će prijedlog izmjene i dopune njihove odluke - rekao je Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje. Bandić će poslati u Skupštinu isti onaj prijedlog koji su zastupnici već bili prihvatili u prosincu i koji podrazumijeva cijenu vrtića ovisnu o prihodovnom cenzusu. Na novom besplatnom broju, koji je uveden u gradskoj upravi za pitanja građana, 0800 1991, ljubazna gospođa, kojoj smo se predstavili kao roditelji vrtićkog djeteta, nije nam, za razliku od pročelnika, znala reći informaciju kako ćemo morati plaćati vrtić.

- To je aktualno pitanje i danas ili sutra će biti sastanak na tu temu. Odlučit će se hoće li bit rebalans proračuna ili će se stvar produžiti slanjem na Ustavni sud. No najkasnije sutra će se putem medija obavijestiti roditelji - rekla nam je gospođa.

I privatni vrtići u drami

Da neće odustati od svoje odluke, Bandić je potvrdio i na jučerašnjem sastanku s predstavnicima privatnih i vjerskih vrtića. Oni su do sada dobivali tisuću kuna subvencije po djetetu, a sada će subvencija također ovisiti o dohodovnom cenzusu obitelji.

- Pokušali smo upozoriti gradonačelnika Bandića na manjkavosti novog modela, potrebu njegove odgode i diskriminaciju djece koja idu u naše vrtiće, no on je rekao da je proračun predložio te da ga je Skupština prihvatila. Do 2012. godine nema mjesta za nove odluke - rekla je vlasnica dječjeg vrtića Čigre Vedrana Džanić.

Zbog visokih cijena pak roditelji ispisuju djecu iz privatnih i religijskih vrtića, upozorava.

- Za dvoje djece treba platiti više od 5000 kuna, a roditelji koji su u takvoj situaciji najčešće odustaju od nas. Pa na kraju krajeva, to je prosječna hrvatska plaća i smatram da oni koji zarađuju više, više pune i državni proračun. Ne bi trebalo diskriminirati djecu na takav način. Mališane koji nisu primljeni u gradske vrtiće, roditelji će morati upisati negdje. Nemaju izbora - dodala je Džanić.

Potrebna dokumentacija koju roditelji moraju predati u vrtiću su izjava roditelja o članovima kućanstva (zajedničko kućanstvo čine svi koji zajedno žive, ostvaruju prihode i troše ih zajedno), uvjerenje o prebivalištu djeteta i ostalih članova (za punoljetnog člana preslika osobne iskaznice), potvrde Porezne uprave o visini dohotka za sve u kućanstvu, dokazi o samohranosti roditelja, dokazi o statusu invalida Domovinskog rata i postotku invalidnosti, rješenje o pravu na doplatak za djecu, dokazi o pravu na stalnu socijalnu pomoć, dokazi da obitelj ima troje ili više malodobne djece.

Obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava na olakšicu i izjave o članovima kućanstva mogu se uzeti u vrtiću ili na web-stranici - www.zagreb.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...