Obavijesti

News

Komentari 2

Irak sprema ofenzivu, poziva stanovnike da napuste domove

Irak sprema ofenzivu, poziva stanovnike da napuste domove
1

Faludža, koja je već dugo uporište sunitskih muslimanskih džihadista, prvi je grad koji su u siječnju 2014. osvojili pripadnici takozvane Islamske države (IS)

VIDEO

Iračka vojska u nedjelju je objavila da priprema ofenzivu kojom će ponovno preuzeti sadašnje uporište Islamske države, Faludže te poziva stanovništvo da se pripremi za odlazak iz grada prije početka borbi.

Obitelji koje nisu u mogućnosti otići, na svoj dom moraju istaknuti bijelu zastavu, objavila je vojna služba za informiranje u programu državne televizije. 

Faludža, koja je već dugo uporište sunitskih muslimanskih džihadista, prvi je grad koji su u siječnju 2014. osvojili pripadnici takozvane Islamske države (IS), samo šest mjeseci prije nego što su nastavili svoj pohod i osvojili velike dijelove Iraka i susjedne Sirije. 

Iračka vojska, policija i pripadnici šijitske milicije uz potporu iz zraka koalicije što je predvode Sjedinjene Države prošle su godine opkolili Faludžu, a džihadisti su spriječili stanovnike da je napuste. 

Vojska "poziva građane Faludže da budu spremni napustiti grad sigurnim putevima o kojima će biti naknadno obaviješteni", stoji u priopćenju, no ne navodi se kada bi ofenziva mogla početi.

Zamjenik okruga Fail al Esavi kazao je da će za civile biti otvorena tri koridora u smjeru kampova smještenih zapadno, jugoistočno i jugozapadno od grada.

UN i Human Rights Watch prošli su mjesec izvijestili da je stanovništvo Faludže suočeno sa stalnom nestašicom hrane i lijekova, a pomoć im nije stigla otkad je iračka vojska ponovno zauzela susjednu Ramadu u prosincu prošle godine. 

Esavi je kazao da se u Faludži trenutačno nalazi oko 75.000 civila. Grad je prije početka rata napustilo oko 300.000 stanovnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C