Obavijesti

News

Komentari 36

Irak: Hrvati zapeli u ratnom obruču, zasad ostaju u zemlji

Irak: Hrvati zapeli u ratnom obruču, zasad ostaju u zemlji
1

Ministarstvo tvrdi da je spremno spasiti 20 radnika ako se nađu u opasnosti zbog napada ekstremnih islamista koji javno odsjecaju udove i razapinju svoje žrtve

VIDEO

Zaposlenici jedne hrvatske tvrtke javili su se u posljednjih nekoliko dana Specijalnoj misiji RH u Iraku. Njih desetero radi u Basri i još desetero u Bagdadu.

Sukobi u toj zemlji se zaoštravaju. Teroristička skupina ekstremističkih sunita zauzela je tri velika grada, među kojima je i Mosul, drugi najveći grad u Iraku, koji je iznimno važno vojno i poslovno središte. Pripadnici Islamske države Irak i Levant (ISIL), skupine koja se odrekla Al-Kaide jer su im preekstremni, sada kontroliraju velik dio zemlje. Međutim, najviše zabrinjava to što su zauzeli strateški važne gradove. ISIL je notorna skupina poznata po tome što njeni pripadnici javno amputiraju udove zatočenicima te ih ubijaju.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju kako radnici koji su se javili njihovoj Specijalnoj misiji zasad nisu u neposrednoj opasnosti te da nisu tražili da izađu iz zemlje. Nisu nam mogli reći u kojoj tvrtki rade hrvatski državljani. U tom dijelu Iraka posluje nekoliko hrvatskih tvrtki, no iz Ministarstva nam nisu mogli otkriti o čijim se djelatnicima radi.

- Hrvatsko predstavništvo u Iraku i dalje će biti u kontaktu s hrvatskim državljanima i spremno je reagirati i pružiti im pomoć u slučaju daljnjeg pogoršanja sigurnosnog stanja u zemlji - rekli su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ali naglašavaju da zasad nema zahtjeva za izlaskom iz zemlje iz sigurnosnih razloga.

Skupina ISIL planira srušiti iračku vlast te su najavili daljnje napredovanje vojske, sve do glavnoga grada Bagdada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"