Obavijesti

News

Komentari 10

Iran će se povući iz nuklearnog sporazuma ako nije isplativ

Iran će se povući iz nuklearnog sporazuma ako nije isplativ
1

Sporazum iz srpnja 2015., sklopljen između Irana i šest velikih sila, obvezuje Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija

VIDEO

Iran će se povući iz povijesnog nuklearnog sporazuma iz 2015., ako za njega ne bude ekonomski isplativ i ako velike banke nastave bojkotirati poslovanje s Islamskom Republikom, rekao je iranski dužnosnik Abas Arakči u četvrtak. 

Sporazum iz srpnja 2015., sklopljen između Irana i šest velikih sila -  Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, obvezuje Teheran da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija koje teško pogađaju iransko gospodarstvo. 

No američki predsjednik Donald Trump dao je 12. siječnja ultimatum europskim silama "da poprave užasne propuste u nuklearnom sporazumu" i zaprijetio da ako to ne učine on više neće produljivati režim ublaženih sankcija Iranu.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu "potvrditi" poštuje li Iran sporazum i je li taj sporazum u nacionalnom interesu SAD-a-

Predsjednik Trump u siječnju je nevoljko produljio iranski nuklearni sporazum i najavio da je to posljednji put zato je moguće da se 12. svibnja sankcije ponovno počinju primjenjivati.

Povratak sankcija značio bi propast iranskog nuklearnog sporazuma.  

"Sporazum na taj način neće preživjeti ako ultimatum prođe i ako se sankcije ponovno primijene", rekao je Arakči, zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova. 

"Ako se nastavi provoditi takva politika konfuzije i neizvjesnosti, ako velike tvrtke i banke ne budu surađivale s Iranom, mi ne možemo ostati u sporazumu koji nama nije koristan", rekao je Arakči i dodao "To je činjenica". 

Propusti na koje Trump upozorava su sljedeći: sporazum ne obuhvaća iranski program balističkih projektila; ograničene su međunarodne inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja i program je definiran na deset godina što znači da bi nakon isteka tog roka Iran mogao ponovno početi razvijati nuklearnog oružje. 

Trump želi da dopunski sporazum obuhvati sva tri zahtjeva ako potpisnice ne žele da se SAD iz njega povuče.

Iran je upozorio da bi propast sporazum gurnuo svijet u novu nuklearnu krizu. 

"Ako izgubimo JCPOA (kako se naziva taj sporazum), prijeti nam još jedna nuklearna kriza", rekao je Arakči i upozorio "Za Europljane ili svjetsku zajednicu, kada govorimo o očuvanju JCPOA ne biramo između Irana ili američkog tržišta, ne biramo gospodarsku suradnju: biramo između sigurnosti i nesigurnosti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...