Obavijesti

News

Komentari 0

Iran, Kina i Rusija održale vježbe na Indijskom oceanu

Iran, Kina i Rusija održale vježbe na Indijskom oceanu

'Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene temelje u regiji, kao i proširiti multilateralnu suradnju između tri zemlje'

Iran, Kina i Rusija održali su treće zajedničke pomorske vojne vježbe na sjeveru Indijskog oceana u petak, objavila je iranska državna televizija.

Mornarice Iranskih oružanih snaga i Iranske revolucionarne garde sudjelovale su u vježbi "Pomorski sigurnosni pojas 2022" na području od 17 tisuća kvadratnih kilometara, kazao je glasnogovornik vježbi kontraadmiral Mostafa Tajoldini za državnu televiziju.

Pomorske vježbe uključuju uvježbavanje spašavanja zapaljenog broda, oslobađanja otetog broda i pucanja na zračne mete po noći.

Sjeverna Koreja prijeti nastavkom testiranja nuklearnih i balističkih projektila
Sjeverna Koreja prijeti nastavkom testiranja nuklearnih i balističkih projektila

Tajoldini je kazao da su vježbe započele rano u petak.

Tri zemlje započele su zajedničke pomorske vježbe 2019. na području Indijskog oceana i Omanskog zaljeva, podsjetio je Tajoldini.

"Svrha ove vježbe je ojačati sigurnost i njene temelje u regiji, kao i proširiti multilateralnu suradnju između tri zemlje kako bi zajednički podržali svjetski mir, pomorsku sigurnost i stvorili pomorsku zajednicu zajedničke budućnosti", kazao je Tajoldinii.

Od dolaska na vlast prošlog ožujka iranski tvrdolinijaški predsjednik Ebrahim Raisi vodi politiku produbljivanja odnosa s Kinom i Rusijom.

Putin: 'Amerika provocira vježbom u Crnome moru'
Putin: 'Amerika provocira vježbom u Crnome moru'

Teheran se priključio u rujnu Šangajskoj organizaciji za suradnju, čije su najistaknutije članice Kina i Rusija.

Ministar vanjskih poslova Husein Amirabdulahian posjetio je Kinu prošloga tjedna, dok se iranski predsjednik u srijedu sastao s ruskim kolegom u Moskvi.