News

Komentari 1

Iran počeo ograničavati UN-ove inspekcije nuklearnih lokacija

Iran počeo ograničavati UN-ove inspekcije nuklearnih lokacija

Iranski šef diplomacije objavio je i da snimke nadzornih kamera iz nuklearnih postrojenja više neće biti svakodnevno dijeljene s IAEA-om kao prije

Iran je u utorak i službeno počeo ograničavati UN-ove inspekcije nuklearnih lokacija, rekao je ministar vanjskih poslova Mohammed Džavad Zarif.

Zarif je za državne medije kazao da Iran više neće implementirati takozvani Dodatni protokol, odnosno niz pravila koje Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih naroda omogućuju ranije nenajavljene inspekcije na lokacijama o kojima ju Teheran nije izvijestio.

Iranski šef diplomacije objavio je i da snimke nadzornih kamera iz nuklearnih postrojenja više neće biti svakodnevno dijeljene s IAEA-om kao prije. 

Teheran je prošli tjedan najavio da će ograničiti pristup inspektorima te agencije, u pokušaju da stvori pritisak na SAD da ukine sankcije i vrati se sporazumu iz 2015. između Irana i svjetskih sila. 

Zadatak IAEA-e u Iranu je da osigurava da iranski nuklearni program služi samo u civilne svrhe.

Ovaj vikend je Teheran posjetio i čelnik te agencije UN-a Rafael Grossi, no to nije odgodilo novo iransko napuštanje obaveza iz sporazuma.

Nakon razgovora sa Zarifom i iranskim šefom nuklearnog programa Alijem Akbarom Salehijem, Grossi je kazao kako je postignut tromjesečni kompromis pod kojim će i dalje biti omogućene ograničene inspekcije.

- Manji je pristup, no i dalje smo zadržali potrebnu razinu nadzora i potvrde - rekao je Grossi. 

Iako je iransko gospodarstvo znatno pogođeno ponovnim pooštrenjem ekonomskih sankcija ublaženih nuklearnim sporazumom, iransko vodstvo insistira na tome da ih Washington mora ukinuti prije povratka sporazumu. SAD pak tvrdi da Iran prvo mora poštivati dogovor.

Američki državni tajnik Anthony Blinken u ponedjeljak je rekao da će SAD pokušati proširiti i produžiti sporazum iz 2015. godine. 

Američki predsjednik Joe Biden ranije je kazao da će, ako se Iran vrati "strogom poštivanju" nuklearnog sporazuma, njegova administracija učiniti isto, dodao je Blinken.

Najčitaniji članci