Obavijesti

News

Komentari 1

Irska će posvojenima omogućiti uvid u dokumente o rođenju

Irska će posvojenima omogućiti uvid u dokumente o rođenju

Ovim potezom žele okončati "povijesnu nepravdu", poput tajnog posvojenja tisuća djece rođenih u katoličkim domovima za neudane majke

VIDEO

Irska bi, prema novom prijedlogu zakona, prvi puta posvojenim osobama trebala automatski omogućiti uvid u dokumente o rođenju, javlja u srijedu Reuters i dodaje da vlada tim potezom želi okončati "povijesnu nepravdu", poput tajnog posvojenja tisuća djece rođenih u katoličkim domovima za neudane majke.

Međunarodni zakon nalaže da sva djeca imaju pravo na utvrđivanje svog identiteta, no deseci tisuća posvojenih u Irskoj nemaju automatsko pravo na dokumente o rođenju ili pristup službama koje tragaju za biloškim roditeljima posvojene djece.

Ministar za djecu Roderic O'Gorman je rekao da će predloženi zakon, ako bude usvojen, svima iznad 16 godina starosti omogućiti potpuni uvid u njihove rodne listove te zdravstvene kartone, bez obzira na želje roditelja.

"Posvojenim osobama je učinjena povijesna nepravda", rekao je O'Gorman, dodajući da bi s novim zakonom svi imali pristup informacijama koje većina ljudi uzima "zdravo za gotovo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sjeverna Irska: Naoružani muškarci oteli i zapalili autobus
Sjeverna Irska: Naoružani muškarci oteli i zapalili autobus

Prethodne vlade su tvrdile da im odluka Vrhovnog suda iz 1998., koja se poziva na pravo majki na privatnost, nije dozvoljavala otvaranje spisa o posvojenjima.

Irska država se početkom prošle godine službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke, u kojima je od 1922. do 1998. godine umrlo oko 9000 djece, dok je veliki broj tajno posvojen.

Nakon petogodišnje istrage, komisija je utvrdila da je umrlo oko 9000 djece, ili 15 posto od oko 57.000 djece koliko ih je prošlo kroz ustanove Katoličke Crkve u 76 godina.

Djecu koja su se ondje rađala često su uzimali majkama i davali ih na posvajanje, prekidajući svaku vezu s njihovom biološkom obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a