Obavijesti

Promo sadržaj

Iskusite kulinarsko iskustvo u srcu Slovenije

Iskusite kulinarsko iskustvo u srcu Slovenije
9

Slovenija je zemlja u srcu Europe. Smještena je u prostoru gdje se raznolikost alpskog i mediteranskog svijeta spaja s Panonskom ravnicom i kraškim područjem

Zelena je boja Slovenije jer je okružena netaknutom prirodom. Osim prirode, karakteristična je i po svojoj vrhunskoj kulinarskoj ponudi. Zahvaljujući tome, Slovenija je jedna od vodećih europskih gastrodestinacija. 

Dolenjske Toplice su jedno od najpoznatijih turističkih središta u Sloveniji. Prije svega poznate su kao wellness središte, budući da je termalni izvor ovdje izvor otkriven još oko 1200. godine. Dolenjske Toplice su smještene na zapadnom rubu novomestne kotline i širom Slovenije poznatije su kao kupalište ili "toplice" jer su dobile ime po termalnom izvoru. Danas su »Dolenjske Toplice središte zdravstvenog, wellness i kongresnog turizma, područje netaknute prirodne i bogate kulturne baštine ".

Dolenjske Toplice su po svojim termalnim izvorima bile poznate već u 13. stoljeću. Pisani zapisi o kupalištu u blizini dvorca Rožek potvrđuju činjenicu da su da su izvori termalne vode bili u upotrebi barem od 15. stoljeća. O Toplicama izvještava i Janez Vajkard Valvasor u svom čuvenom djelu "Slava vojvodine Kranjskog", u kojem navodi:  

"Što se toplica tiče, jedne od njih iz Srednje Kranjske su vrlo dobre, tako da u njih pristižu posjetitelji iz udaljenih krajeva."

Toplice su poznate po objavama prvih analiza vode, a sačuvani su i brojni opisi mjesta i njegove slikovite okolice još od 1777. godine pa nadalje. 

Postoje tri termalna izvora s prilično visokom prosječnom temperaturom vode. Prosječna temperatura vode u dva izvora ispod unutarnjih bazena je 36,2 - 38,9°C, a termalni izvor u vanjskom bazenu ima nešto nižu temperaturu, između 30 i 32°C.  
Termalna voda s temperaturom koja je približno jednaka temperaturi ljudskog tijela blago je mineralizirana, a posjeduje i brojna druga obilježja koja Terme Dolenjske Toplice svrstavaju u sam vrh europske termalne ponude. Stoga su prirodni uvjeti ovog kraja izvanredni. 

Osim u Dolenjskim Toplicama, stručnjaci tvrde da bi se slični izvori mogli pronaći i u mnogim drugim mjestima u okolici ove općine. Budući da je smješteno na tektonskom rasjedu, u selu Sušice jednoga dana mogli bi se pojaviti novi izvori termalne vode. 

Oštarija-Herbelier

S Dolenjskim Toplicama i wellness turizmom neodvojivo je povezan i objekt Oštarija-Herbelier. Hotel i restoran nalaze se u samom srcu Dolenjskih Toplica. Različitim djelatnostima iz područja turizma bave se još od 2012. godine. Kao iskusni ugostitelji, svojim gostima nude visokokvalitetna jela pripremljena od lokalnih sastojaka. Recepti po kojima pripremaju jela usko su povezani s kulinarskom baštinom ovog kraja.  Zanimljivo je da unatoč tome okusi jela uopće nisu dosadni. Tajna uspjeha leži u tome što se stari i zaboravljeni recepti iz bogate dolenjske riznice jela preinačuju pa se ona pripremaju na suvremeni način. Kažu da se "za svako nepce može naći ponešto." 

Oštarija-Herbelier ima značajan utjecaj na slovensku kulinarsku ponudu. Osim udruge Chaine-des-rotisseurs, ovaj objekt je također dio davatelja usluga tijekom kampanje "Tjedan restorana", a često ga posjećuju i poznati kulinarski kritičari koji mu uvijek dodjeljuju najbolje ocjene. 

Naime, Slovenija će 2021. godine postati , što je prema našem mišljenju doista i zaslužila. Slovenija je službeno podijeljena na čak 24 gastronomske regije i tri vinogradarska područja, od kojih je svaka od pokrajina još dodatno podijeljena na gastronomska područja. Gastronomska regija Dolenjske jedna je od najvažnijih, a vrhunsku ponudu pruža upravo restoran Oštarija-Herbelier.  

Dolenjska kao gastronomska regija 

Jedna od dvadeset i četiri gastronomske regije je Dolenjska s Kočevjem. Karakteristična je po raznolikim jelima, na primjer po staroj vrsti obrednog kruha koji se peče u božićno vrijeme, "poprtniku", štrukli od graha, kostelske hrge, matevž, kostelski želodec, repa s fižolom ribničan, ribniška povanca i ajdov potancelj - slana heljdina pogača s nadjevom od svježeg sira, kao prilog jelima koja su se posluživala u svečanim prigodama. 

Ova jela možete kušati u restoranu Oštarija-Herbelier, gdje se teži očuvanju slovenske kulinarske baštine. Jela pripremljena u njihovoj kuhinji temelji se na korištenju lokalnih proizvoda poljoprivrednika iz okolice, a odražavaju važnost korištenja ljekovitog bilja, što je i dio značenja riječi "herbelier". 

Restoran Oštarija-Herbelier je dizajniran tako da se iz dijela za opušteno zajedničko druženje gostiju ulazi u sobu koja je namještena u stilu bogatijih seoskih kuća, s određenom primjesom građanskog duha. Danas ga zovu "stari dio" jer se stilski razlikuje od drugog dijela koji slijedi. Konvalinkova soba služi za smještaj manjih grupa gostiju (do 40 osoba). Izbor imena čini se samorazumljivim i logičnim za Dolenjske Toplice jer je posvećena Konstantinu Konvalinki, liječniku i uglednom Topličanu. Jedina je takve vrste u cijeloj općini, a na svojim zidovima nosi djelić povijesti koji, kao što pokazuje iskustvo, često privlači goste. 

Nasmijani kuhar i njegov predani tim 

Svojom idejom o otvaranju Oštarije i svojom pozitivnom energijom, Roberto i Jernej brzo su impresionirali i mlade. Pristizali su iz svih krajeva, iz okolice Novog mesta, Bele krajine itd. Sastavili su tim koji i danas drži gotovo sve konce u svojim rukama. Tijekom godina pridružili su im se brojni marljivi ljudi koji su ovdje ostavili svoj trag i dio svoje duše, a Oštarija se danas smatra svojevrsnim „inkubatorom kvalitetnih kadrova“. Pjesma iz kuhinje i smijeh uz kavu ukazuju na dobre međuljudske odnose koje grade iz dana u dan. Ako je radni dan uspješan, rado će se nasmijati šalama i nepodopštinama među kolegama, a u teškim danima stoje jedan uz drugog i međusobno se podržavaju. Kažu da ih vodi iskrena komunikacija, što je naravno ključno za dobrobit i kvalitetan rad. 

U posljednjih sedam godina Oštariju je posjetio veliki broj gostiju. Oni su marljivim rukama osoblja ovog restorana i njihovoj ljubavi prema tome što rade dali važan pečat, podržali ih svojim riječima ili svoje oduševljenje jednostavno zabilježili na zid prilikom odlaska.  Sa zanimanjem za ono što stvara tim ovog restorana, gosti bi slušali brojna tumačenja jela i vina i pratili novosti . 

„KUŠAJTE VELIKE IDEJE Zaljubljeni smo u odabrane okuse koje stapamo u originalna jela. Pokoravamo se zakonima prirode, stoga naš jelovnik prati ritam godišnjih doba. Koristimo gotovo isključivo lokalne sastojke koje nude okolne livade, šume i prerađivači 

Restoran Oštarija-Herbelier obilježila je 2015. godina, kada su preuzeli upravljanje cijelim objektom i podigli hotel. Tako je Oštarija, osim vrhunskog restorana koji može primiti oko 70 osoba, preuzela i 7 apartmana i 5 soba. Objekt može ponuditi smještaj za više od 30 osoba. Ovdje na Vas svakog jutra čekaju kvalitetni doručci i mirisna kava, a dan možete nastaviti obilaskom okolnih znamenitosti i kušanjem lokalnih specijaliteta, pri čemu će Vam predstaviti gurmanske bisere, što ni u kojem slučaju ne smijete propustiti. 

„ISTRAŽUJTE KRAJOLIK, JELA I TRADICIJU. Zajedno s Oštarijom-Herbelier otkrijte tajne skrivene u mekoći ovog krajolika. Osluhnite šum kočevskih smreka, pogledajte naše vijugave zelene rijeke, udahnite svježi zrak prašume ili isprobajte čaroliju autohtonih biljaka. Prepustite se prirodi, otkrijte mir i odmorite se sa svojim najmilijima.

Ovdje teže sveobuhvatnoj prezentaciji krajolika i svojoj izvornoj misiji: potpori slovenskih, prije svega lokalnih kreativaca  i proizvođača. Za više informacija posjetite njihovu ažuriranu mrežnu stranicu www.ostarija-herbelier.com. 

Bilje ćete pronaći "u vrtu, tanjuru i krevetu"

2018. godine odlučili su da priču o tradiciji, ljubavi i lokaliziranom karakteru svojim gostima dovedu na još višu, malo više fokusiranu razinu. Mjesto je prepoznalo baštinu „ljekovitog bilja“ koja se može pronaći kako u bakinim kuharskim receptima, tako i u svakodnevnoj medicinskoj upotrebi, u prirodi koja okružuje Dolenjske Toplice i u znanju koje se prenosi s generacije na generaciju. 

Na taj način su smještajne kapacitete Oštarije prilagodili botaničkoj tematici. Sobe su opremljene domaćim biljnim čajevima, herbarijima, a svaka ima i svoje ime koje dijelom dolazi iz travarske tradicije ovog kraja, a dijelom iz današnje kulture. Možete prošetati sobama pod nazivom Šipak, Stolisnik, Neven, Kopriva i Majčina dušica, ublažiti stres u Lavandinoj sobi, mirisati matičnjak ili naučiti o prednostima sada vrlo popularnog dragoljuba  koji se ljeti često može vidjeti kao ukras posluženih kulinarskih remek-djela koja se poslužuju u restoranu.    

ŽELITE LI NEZABORAVAN ODMOR? Niste spremni odreći se udobnosti i izvrsnih jela, a istovremeno biste zajedno sa svojim najmilijima rado otkrili nešto potpuno novo? Kod nas su dobrodošli kako oni skloni opuštajućem odmoru, tako i oni avanturističkog duha. Udovoljite svom tijelu, nepcu i duhu u Ošteriji-Herbelier.

Svi članovi tima svjesni su da, kao tvorci slovenskog turizma, igraju i važnu ulogu u očuvanju i podizanju svijesti ljudi, stoga su svoju energiju usmjerili na pitanja smislenog korištenja vode i gospodarenja otpadom. Aktivno slijede zelenu politiku Slovenije i svijeta. Ponose se certifikatom Travelife i Slovenia Green Accomodation. Ovi certifikati su u svijetu prepoznati kao visokokvalitetni, a članovi tima objekta Oštarija-Herbelier su i jedini na dolenjskom području te jedni od rijetkih u Sloveniji koji su ih osvojili. Također su među prvima potpisali dokument o obvezi očuvanja bogatstva voda ("Vodna zaveza"), čiji je cilj  100%-tno zelena Slovenija. Stoga u Oštariji - Herbelier možete odsjesti i uživati u hotelu koji BRINE i POTIČE na kvalitetan boravak i održivi turizam. 

 »Bodi kot Brbuč, ugašaj luč!« ("Budi kao Brbuč, ugasi svjetlo!")

Upoznajte "Brbuča" u Oštariji-Herbelier. To je mitska figura koja živi u Sušici (rijeci koja teče kroz Dolenjske Toplice). Djeca su o njemu puno slušala iz priča svojih roditelja jer je on lik koji se pojavljuje u narodnim pripovijetkama s područja Dolenjskih Toplica. O njemu je pisala i Ivanka Mestnik, a u Oštariji-Herbelier goste potiče na odvajanje otpada, štedljivo korištenje vode i energije. Goste upozorava svojim zabavnim naljepnicama s različitim upozorenjima.  Brbuč Vas pozdravlja po hodnicima, naši mlađi gosti mogu se zabaviti bojanjem Brbučevih bojanki, oni stariji popit će koju rakiju "Brbuč" ili se uputiti Topličkom stazom pustolovina do rijeke Sušice, Brbučevog doma. 

PROBUDITE KOD NAS SVA SVOJA OSJETILA Dođite u utočište s jedinstvenom ponudom i prepustite se sasvim drugačijem odmoru. Preko obronaka drevnih kočevskih šuma približavamo se dolenjskom zelenom krajoliku: mazimo Vas ljekovitim biljem. Pronaći ćete ih na Vašim tanjurima, sresti ih u tematskim sobama i upoznati tijekom nezaboravnih doživljaja koje smo za Vas osmislili.

U Oštariji-Herbelier pronaći ćete vrhunsku kulinarsku ponudu, odmorit ćete se u tematski obojenim biljnim sobama, a nove spoznaje o Dolenjskim Toplicama, pokrajini Dolenjskoj i njezinoj okolici moći ćete prikupiti tijekom brojnih zabavnih aktivnostima koje za Vas svakodnevno priređujemo. 

Zajedno s Oštarija-Herbelier-om, tvrtke mogu sudjelovati u pripremi tematskog team buildinga tijekom kojeg Vaš tim može uživati, surađivati i naučiti nešto novo. Upoznajte kočevski rog, probudite sva svoja osjetila, sudjelujte u zabavnim igrama i prepustite se aktivnostima koje vam je pripremio njihov iskusni tim. Dobrodošli!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura