Obavijesti

News

Komentari 5

Iskusni pilot o nestalom avionu: 'Ima padobran, odličnu opremu, ali Gorski kotar zna biti ćudljiv'

Iskusni pilot o nestalom avionu: 'Ima padobran, odličnu opremu, ali Gorski kotar zna biti ćudljiv'

U subotu je s radara nestao mali zrakoplov Cirrus 20 kod Jezerana. Za njime tragaju HGSS-ovci, policija, Civilna zaštita, vatrogasci... Iskusni pilot objašnjava o kakvom se točno avionu radi

VIDEO

Oko 12.30 u subotu je s radara nestao mali zrakoplov Cirrus 20 sjeverno od Jezerana, izvijestio je MUP. Na terenu su djelatnici Službe civilne zaštite Karlovac i Gospić te članovi HGSS-a i vatrogasci, a aktivirana je Državna intervencijska postrojba civilne zaštite Rijeka i Zagreb. 

Iskusni pilot iz Pule Nijaz Delić objasnio je za 24sata o kakvom se avionu radi. 

- Riječ je o vrhunskom avionu svjetske klase vrijednom približno milijun eura - navodi Delić te ističe kako je daleko kvalitetniji i sigurniji od ultralakog aviona koji se srušio u Puli prije nekoliko mjeseci. 

- Cirrus je težak oko tonu i 300 kilograma, ima padobran za hitne situacije, ako se primjerice nešto pokvari. Osim toga ima autopilot, pa da i pilot nema kontrolu ili nešto ne zna, autopilot to odrađuje. Vjetar mu, prema mojim saznanjima, ne bi trebao biti problem, izuzev ako je rađeno nešto izvan procedure - objašnjava Delić. 

Pronašli su ostatke sportskog aviona. Glavni istražitelj: 'Ima stradalih. Očevid će biti sutra'
Pronašli su ostatke sportskog aviona. Glavni istražitelj: 'Ima stradalih. Očevid će biti sutra'

Dodaje kako je avion odlično opremljen. 

- Mi piloti iz šale kažemo da je oprema za zubare koji ne znaju ništa o avijaciji, ali imaju novca da si kupe takvu mašinu - rekao je. 

- Letim preko 45 godina pa mogu pretpostaviti da je možda bila u pitanju pogreška prilikom krivog zapovijedanja aviona, ali vjerujem da bi to uočila kontrola leta koja bi im savjetovala da se visina promijeni. Avion u sebi ima uređaj koji mu signalizira kada primjerice leti prenisko. Sumnjam da je i to u pitanju - objašnjava pilot. 

- Gorski kotar je specifičan i u prosjeku svake dvije godine bude teška katastrofa. Pa prošle godine je bila jedna i isto je bilo kasno proljeće. Kada je jaka bura, Gorski kotar je ćudljiv zbog vrtložnih strujanja oko planinskog vijenca. Je li se precijenio avion u visini ili je nešto drugo pitanju, brzo će se saznati. Sumnjam u pogrešku aviona, i više vjerujem u pogrešku pilota - navodi. 

Dodao je da avioni imaju uređaj ELT (emergency lokator) koji je tako napravljen da u slučaju pada ili udara on ima prekidač koji uslijed udara aktivira uređaj koji šalje signale a kojeg prima satelit i šalje najbližoj kontroli.

Preživjeli u džungli: Pronašli su četvero djece 15 dana nakon pada aviona, s njima bila i beba
Preživjeli u džungli: Pronašli su četvero djece 15 dana  nakon pada aviona, s njima bila i beba

- Onda zemaljske službe dalje poduzimaju sve ostale mjere. U avionu postoji i transponder. To je radarski odgovarač. Naime, kontrola leta ima radar i šalje signal prema svim avionima. Avion taj signal primi i obradi kako bi u njega unio svoju brzinu, visinu, smjer leta...i takav signal vrati radaru. U svakom slučaju radarska kontrola zna gdje je zadnji puta primljen signal. Taj avion sigurno je dao signal - tvrdi iskusni pilot.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"