Obavijesti

News

Komentari 6

Islamska zajednica protivi se izgradnji kazališta: 'Tu trebaju biti džamija i Islamski centar'

Islamska zajednica protivi se izgradnji kazališta: 'Tu trebaju biti džamija i Islamski centar'
5

Prosvjednici traže obustavu izgradnje zgrade HNK Mostar tvrdeći da je posrijedi pravno nasilje nad legitimnim pravom muslimana i Islamske zajednice i Bošnjaka koje traje već desetljećima

VIDEO

Na velikom prosvjedu protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, danas se okupilo tri stotine građana.

Okupila ih je tamošnja Islamska zajednica, kao i dužnosnici Stranke demokratske akcije (SDA). Prosvjednici traže da se zaustavi izgradnja zgrade jedinog profesionalnog kazališta Hrvata u BiH tvrdeći da je posrijedi "pravno nasilje nad legitimnim pravom muslimana i Islamske zajednice i Bošnjaka, već desetljećima". 

Mirni protest građana Mostara zbog nastavka građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema

 

"Umjesto Hrvatskog narodnog kazališta i drugih institucija s hrvatskim predznakom, tu trebaju biti džamija i Islamski centar"

Efendija Kenan Ovčina, pomoćnik glavnog imama Islamske zajednice u Mostaru, istaknuo je kako se zgrada HNK Mostar gradi na tzv. vakufskoj imovini koja je vlasništvo Islamske zajednice Mostar i da na tom mjestu, umjesto kazališta, trebaju biti centralna gradska džamija i Islamski centar. 

Mirni protest građana Mostara zbog nastavka građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema

-To nije nikakav politički zahtjev i političko pitanje. Cijela situacija predstavlja svojevrstan žig poniženja, diskriminacije i svojevrsnog aparthejda, što ne priliči gradu koji već stoljećima baštini otvorenost, vjersku i kulturnu raznolikost. Nikada nijedan Bošnjak nije dao suglasnost da na Lakišića haremu bude izgrađena zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) i drugih nacionalnih institucija istoga predznaka - rekao je Ovčina.

Ravnateljica kazališta nakon gostovanja kolega iz Sarajeva: 'Prijete mi sa svih strana'
Ravnateljica kazališta nakon gostovanja kolega iz Sarajeva: 'Prijete mi sa svih strana'

Tužiteljstvo odbilo Marićevu kaznenu prijavu

Podsjetimo, ranije je Salem Marić (SDA) predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara podnio kaznenu prijavu protiv Ivana Vukoje, ravnatelja HNK Mostar, što je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije odbilo, te kazao kako "nije u pitanju gradnja kazališta nego izgradnja Herceg-Bosne". 

Američki veleposlanik Eric Nelson i šef izaslanstva EU u BiH Johann Sattler preuzeli plakete počasnih građanina Mostara

Ravnatelj kazališta: Dokumentaciju i dozvole imamo još od 1996.

Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, tvrdi da su napadi na kazalište od strane predstavnika Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, kao i od pojedinih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) pravno potpuno neutemeljeni, Kaže da to dokazuje i činjenica da je Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije odbacilo navode iz kaznene prijave koju je podnio Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar i visoki dužnosnik SDA. 

- Osim toga, donijeli su i Naredbu o neprovođenju istrage. Dakle, Županijsko tužiteljstvo i nadležna policijska tijela su istražili i provjerili svu relevantnu dokumentaciju vezanu uz gradnju HNK Mostar od 1996. godine do danas te zaključili kako je dokumentacija pravno valjana, odnosno da ne postoje bilo kakvi pravni razlozi za podizanje kaznene prijave - rekao nam je Ivan Vukoja. 

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar

Ravnatelj ovog Kazališta, dodaje, i kako su tvrdnje da je HNK Mostar izgrađen na vakufskom zemljištu, pravno neutemeljene jer je riječ o građevinskom zemljištu na kojem je i  prije zgrade HNK Mostar bilo izgrađeno više različitih objekata.

Glumac iz BiH godinama traga za posmrtnim ostacima svog oca i braće: 'Sve je manje nade...'
Glumac iz BiH godinama traga za posmrtnim ostacima svog oca i braće: 'Sve je manje nade...'

"Zemljište od Austro-ugarske do danas promijenilo niz vlasnika, ali nikada među njima nije bila Islamska zajednica Mostar" 

- U  katastarskom arhivu Grada Mostara može se utvrditi kako je parcela na kojoj se nalazi zgrada HNK Mostar, od Austrougarske aneksije do danas, promijenila mnoštvo vlasnika. I nigdje se kao vlasnik ne navodi MIZ Mostar - napominje Vukoja tvrdeći da su napadi na HNK Mostar, ne samo pravno neutemeljeni, nego su motivi i sadržaj napad isključivo političke i nacionalističke prirode.

- U jednoj od izjava navode kako nemaju ništa protiv gradnje zgrade pod uvjetom da se ne zove zgrada HNK Mostar nego nešto kao „zgrada kulturnih institucija“. U drugoj, pak, izjavljuju da se ovdje ne radi o nastavku gradnje HNK Mostar, nego o nastavku izgradnje Herceg-Bosne - dodaje Vukoja. 

U Novom Sadu napali kazališne glumce iz Zagreba. Napadači ih pitali jesu li iz Hrvatske
U Novom Sadu napali kazališne glumce iz  Zagreba. Napadači ih pitali jesu li iz Hrvatske

Efendija Ovčina danas je  poručio kako  Islamska zajednica neće mirno promatrati nastavak izgradnje zgrade, te pozvao, kako je rekao,  kolege u bh. džematima i medžlisima da utječu na organe vlasti u njihovim sredinama da ne podlegnu emociji i ne posegnu za recipročnim rješenjima u onim sredinama gdje su Bošnjaci u većini, jer sila i nasilje bilo nad ljudima bilo nad pravima nikada nikome nisu donijeli dobro.. 

Od mostarskog gradonačelnika traže da zaustavi radove u HNK Mostar, izgradnju džamija u okolnim naseljima 

Iz Islamske zajednice Mostar danas su izišli i s novim zahtjevima, pa od mostarskog gradonačelnika, Maria Kordića (HDZ BiH) traže: 

  • izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju Islamskog centra na lokalitetu Lakišića vakufa;
  • izdavanje dozvole za rekonstrukciju zgrade medrese Derviš-paše Bajezidagića u Podhumu;     
  • izdavanje građevinske dozvole za džamiju u Jasenici; 
  • upis posjeda na brojnim vakufskim nekretninama i cijepanje parcela;  
  • izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju džamije na lokalitetu nekadašnjeg Poligona, na sjevernom izlasku iz Grada;  
  • rekonstrukciju porušenih Ali-hodžine i Fatime Kadun-džamije; 
  • vraćanje u posjed Islamskoj zajednici nelegalno uzurpiranog Sultan Selimova mesdžida na Starom mostu; 
  • ograđivanje harema Kantarevac, odnosno Liska harema, 
  • utvrđivanje naknade za izuzeto vakufsko zemljište Baba-Beširove džamije

 

Kordić i Milas sastali se u Mostaru

Mario Kordić, mostarski gradonačelnik, ističe kako protiv izgradnje zgrade HNK nisu Bošnjaci, nego isključivo SDA kojom upravlja Islamska zajednica. 

Mostarski gradonačelnik: HNK Mostar institucija koja ima najuredniju dokumentaciju

"SDA vrši pritisak na Islamsku zajednicu koja se onda upušta u ovakve situacije i umjesto da podrži izgradnju nečeg dobrog, kvalitetnog i smislenog u ovom gradu, raspiruju tenzije i to sve u sekularnoj državi", rekao je Mario Kordić za 24sata. 

Mostarski gradonačelnik ističe i kako je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u ovom trenutku institucija koja sigurno ima 'najuredniju dokumentaciju'.

"Toliko revizija, toliko kontrola njihove dokumentacije za izgradnju da bi se brojni drugi mogli ugledati na to. Smiješno je da SDA prosvjeduje protiv izgradnje kada su to podržali glasajući za proračun Grada Mostara iz kojeg se HNK dijelom financira, ali i na federalnoj razini odakle je HNK također nedavno dobilo donaciju", dodaje Kordić i podsjeća da se zgrada HNK Mostar nastavlja izgrađivati i to nakon manje od dvadeset godinama sredstvima Federacije BiH, Grada Mostara, HNŽ-a i Vlade RH. 

"SDA i Islamsku zajednicu smatrat ću izravno odgovornima ako se dogodi neki incident" 

Prema njegovim riječima, kulturna i umjetnička javnost podržava HNK jer, kako navodi, to nije samo hrvatsko kazalište, nego kazalište čija je publika multinacionalna, a predstave rezultat koprodukcija sa Narodnim pozorištem Mostar i Sarajevskim ratnim teatrom. 

"Molim Bošnjake da ne nasjedaju na podvale i politike koje su nas dovele do rata devedesetih, a onima koji su organizirali prosvjede i upućivali prijetnje poput one da 'neće mirno gledati izgradnju', poručujem da ću ih, ako se ne daj Bože dogodi kakav, incident smatrati odgovornim za narušivanje sigurnosti u gradu, potpirivanje mržnje", rekao je  mostarski gradonačelnik za 24 sata. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu