Obavijesti

News

Komentari 0

Island se priprema na moguću erupciju u blizini Reykjavika

Island se priprema na moguću erupciju u blizini Reykjavika

Mogućnost erupcije je realna, ali moramo vidjeti kako će se aktivnost razvijati, rekao je Freysteinn Sigmundsson, geofizičar s islandskog sveučilišta na konferenciji za novinare.

Islandske vlasti pripremaju se u srijedu na moguću manju erupciju vulkana, tridesetak kilometara udaljenog od Reykjavika, ali ne strahuju od ozbiljnijih posljedica.

Do potresa tipičnih za pomicanje lave došlo je u srijedu popodne na području planine Keilir, na poluotoku Rekjanes, koji je već prošli tjedan pogodio potres od 5,7, objavio je Islandski meteorološki institut.

Ako se tamo dogodi erupcija, bit će to prvi puta u više osam stoljeća.

- Mogućnost erupcije je realna, ali moramo vidjeti kako će se aktivnost razvijati - rekao je Freysteinn Sigmundsson, geofizičar s islandskog sveučilišta na konferenciji za novinare.

U Indoneziji eruptirala dva vulkana na odvojenim otocima
U Indoneziji eruptirala dva vulkana na odvojenim otocima

Island je najveća i najaktivnija vulkanska regija u Europi, s erupcijama prosječno svakih pet godina. Do posljednje je došlo 2014-2015. u nenaseljenoj zoni na istoku zemlje.

Ali puno poznatija je erupcija Eyjafjallajökulla, na jugu zemlje, 2010.

Njegov oblak doveo je do najvećeg poremećaja zračnog prometa u mirnodopskoj povijesti, paralizirajući europsko nebo gotovo mjesec dana.

Otad ga je s trona skinio covid-19.

- U slučaju erupcije, očekujemo da će biti manja. Ne očekujemo veliku eksplozivnu erupciju, mislimo da će imati minimalni utjecaj na atmosferu, zračni i promet i život ljudi - rekao je Sigurdsson.