Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Ispod Lenjinove su slike otkrili tajnu zbog koje bi padale glave

Ruski restauratori naišli su na poprilično nevjerojatno otkriće usred restauracije slavne slike Vladimira Lenjina. Ispod nje su naime pronašli portret njegovog zakletog neprijatelja...

3 komentara

Iako su bili, piše RT, zakleti neprijatelji, car Nikola II i vođa boljševičke revolucije iz 1917. godine gotovo su stotinu godina dijelili isto platno. Ova je tajna otkrivena sasvim slučajno tijekom nedavne restauracije na kojoj su angažirani stručnjaci sa Stieglitzove akademije umjetnosti i industrije u Sankt-Peterburgu

Naime, kada je 1924. godine Lenjin umro, sovjetski umjetnik Vladislav Izmailovich dobio je zadatak da preko postojećeg portreta Nikole II naslika Vladmira Lenjina. No, on je tu zapovijed odlučio ignorirati pa je Lenjina naslikao s druge strane platna i tako sačuvao carev portret. 

- Izmailovich je sigurno znao da očuvanjem carevog portreta riskira vlastiti život. Da ga je netko tada otkrio, strijeljali bi ga na licu mjesta, objasnio je za RT Vasily Kicedzhi, rektor akademije. 

Sačuvani portret je 1896. godine naslikao ruski umjetnik Ilya Galkin. Iako je platno oštećeno u 70-im godinama prošloga stoljeća, na restauraciji se počelo raditi tek 2013. godine. No, carev je portret sa stražnje strane otkriven tek nakon što je slika skenirana rendgenom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message