Obavijesti

News

Komentari 27

Istarska bitka za Plomin: Vlada odlučna, većina u Istri je protiv

Istarska bitka za Plomin: Vlada odlučna, većina u Istri je protiv
1

Najveći investicijski projekt Vlade: I bez referenduma vrlo je jasno da su i mještani i ekoaktivisti protiv Plomina koji će raditi na ugljen. Tvrde da već masovno obolijevaju

VIDEO

Termoelektrana Plomin, najveći investicijski i strateški projekt Vlade i HEP-a, u posljednje vrijeme izaziva niz kontroverzi. Nasuprot ministru Radimiru Čačiću, koji izjavljuje kako realizacija projekta mora što prije započeti, stoji cijeli niz ljudi iz politike, stručnjaka, ekoaktivista i mještana koji se protive termoelektrani na ugljen zbog ekoloških, zdravstvenih pa i ekonomskih razloga. 

Priču o Plominu dodatno je podgrijala prošlotjedna odluka IDS-a, koji je zatražio da se građani izjasne na referendumu. IDS takav stav obrazlaže time da je prema županijskom prostornom planu moguća gradnja termoelektrane jedino na plin, međutim, Vlada RH je bez ikakve suglasnosti sa Županijom već raspisala natječaj za TE Plomin 3 - na ugljen. U javnosti se stječe dojam kako se ovakvim stavom IDS-a narušavaju odnosi unutar koalicije, što potvrđuje i saborski zastupnik iz redova IDS-a Damir Kajin.

- Što se mene tiče, ja Milanoviću neću okrenuti leđa, iako ću se zauzimati za plin. Nitko nije protiv termoelektrane i nitko ne želi blokirati razvojnu investiciju, ali siguran sam da je 99 posto građana Istre protiv ugljena u Plominu. Ugljen iz Afrike i Južne Amerike kao energent u Plominu guraju jaki međunarodni lobiji kako bi nam utrapili staru tehnologiju jer je to dobar izvozni posao za prodaju peći - tvrdi Kajin.

U Istri je i početkom 1996. godine bila gotovo identična situacija kad se pripremao referendum o gradnji TE Plomin 2 na ugljen. I tada je IDS suprotno stavovima HDZ-ove državne vlasti imao sve spremno za referendum. HDZ-ova vlast je tada referendum otkazala. Za referendum bi trebalo izdvojiti oko pet milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Enco Tireli, profesor s Pomorskog i Tehničkog fakulteta u Rijeci, bivši ministar energetike, direktor izgradnje TE Plomin 2 i nekadašnji voditelj proizvodnje u TE Plomin zasigurno je najupućeniji energetski stručnjak u Hrvatskoj koji tvrdi da je TE Plomin 3 već sada dokazano loša investicija. I on podupire referendum.

Zagovornici gradnje termoelektrane isključivo na uvezeni kameni ugljen s tehnologijom iz 70-ih godina, argumentira Tireli, ne spominju da je cijena gradnje takve termoelektrane veća od 820 milijuna eura, a da za onu s novom tehnologijom na plin cijena gradnje iznosi najviše 400 milijuna eura. Plomin na ugljen, tvrdi, ne može u idućih 20 godina osigurati povrat uloženog.

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag