Obavijesti

News

Komentari 24

Isti kredit u Francuskoj plate 42.000 eura manje nego Hrvati

Isti kredit u Francuskoj plate 42.000 eura manje nego Hrvati
1

U odnosu na eurozonu, kamate su kod nas duplo više pa su krediti skuplji. Ipak, pred nama je godina najnižih kamata na stambene kredite u posljednjih 10-ak godina

VIDEO

Dižete li upravo stambeni kredit na 100.000 eura i 30 godina, u Hrvatskoj ćete ga platiti oko 38.000 eura više nego u zemljama eurozone. Naš kupac će ujedno vratit banci i 40.000 eura više nego Slovak ili 42.000 eura više nego Francuz. Izračunali smo to pomoću kalkulatora na stranici www.kreditni-kalkulator.hr.

I sve to zbog kamatnih stopa, koje su u Hrvatskoj za točno dva postotna poena više nego u zemaljama eurozone. Nominalna kamatna stopa u domaćoj valuti s ročnošću od 10 godina u Hrvatskoj je u prosijeku 3,9 posto, a u eurozoni svega 1,9 posto. Podatak je to koji smo dobili od Hrvatske narodne banke koji pokazuje kako su kod nas stambeni krediti skuplji nego u eurozoni pa bankama za jednaki kredit vraćamo na desetke tisuća eura više, nego je to u drugim zemljama.

Razlog? Jedan od glavnih je taj što se na Hrvatsku gleda kao na rizičniju zemlju od područja eurozone, spomenute Francuske ili, pak, Slovačke. Iz HNB-a pojašnjavaju kako je percepcija rizičnosti zemlje jedan od ključnih čimbenika koji utječe na kamatne stope, naročito nakon financijske krize.

- Jedna od mjera rizičnosti zemlje na međunarodnim financijskim tržištima je CDS (Credit Default Swap) premija. Tijekom financijske krize CDS premija za Hrvatsku u ožujku 2009. bila je 600 baznih bodova, a sada je na oko 90 baznih bodova - pojašnjavaju u HNB-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako su kamate kod nas više nego u eurozoni, one su ipak na povijesno niskim razinama. Prosječne kamate na stambene kredite 2012. bile su 5,7 posto, prije godinu dana 4,6 posto, a sada su na 3,9 posto.

Podaci Hrvatske udruge banaka (HUB) ukazuju da su kamate još malo niže i to 3,85 posto, koliko su bile u siječnju. Napominju kako bi kamatne stope na kredite u eurima mogle blago rasti jer je EUOBIRO, koji na njih utječe, na povijesno niskim razinama te bi mogao početi rasti potkraj godine. Zato će i krediti u eurima poskupjeti. Istovremeno svi ostali krediti, tako i kunski koji su sve traženiji, mogli bi još malo pojeftiniti.

- Postoji prostor da se nastavi pad kamatnih stopa ali pod uvjetom jačeg gospodarskog rasta, zadržavanja mladih u Hrvatskoj, pa time i veće potražnje za kreditima i jače tržišne utakmice među bankama. Jedan od uvjeta pada kamata je i stalni rad na reformama koje oporavljaju kreditni rejting zemlje i boljeg djelovanja pravosuđa kako bi se osigurala efikasnija naplata neprihodujućih (loših op.a.) kredita - ističu u HUB-u.

Profesor dr. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je magistrirao upravo na temu kamata na stambene kredite, ističe da one ovise o cijeni zaduživanja na međunarodnom tržištu, o efikasnosti poslovanja banaka u samoj zemlji (a tu se prvenstveno misli i na to koliko imaju loših, nenaplativih kredita), te o konkurenciji među bankama. Slaže se s ocjenama HNB-a kako bi uskoro moglo doći do, takozvane, normalizacije monetarne politike koja znači i podizanje ključne kamatne stope koja utječe na sve ostale kamate.

Zbog tog bi pritiska kamate mogle rasti u Europi, ali to bi se u Hrvatskoj moglo ublažiti ako, općenito naše domaće gospodarstvo ojača. Inače, iako su naše kamate u odnosu na eurozonu veće, ako se uspoređujemo sa zemljama srednje i istočne Europe, mi smo u sredini. Kamate su više u Litvi, Estoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Poljskoj te dosežu 5,6 posto. Niže su kamate u Češkoj, Sloveniji, Estoniji i Slovačkoj. Najniže kamatne stope na nove kredite početkom godine u eurozoni imala je Francuska i to 1,7 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora