Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
128 komentara

Istina o proračunu: Lalovac je upao u rupu od 10 milijardi kn

SVOJE NE DAMO: Ministri ne pristaju na nova rezanja, a Vlada ne zna gdje će točno naći i 1,2 milijarde kuna za obnovu poplavljenih područja. Nema pomoći

Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
128 komentara

Podigli su ove godine PDV turizmu. Podigli su zdravstveni doprinos. Uzeli dobit državnih poduzeća. Uzeli dio novca iz mirovinskog fonda. Ništa nije pomoglo.

Država i proračun su i dalje u banani

Država i proračun su i dalje u banani. Proračunska rupa je u samo pet mjeseci narasla na deset milijardi kuna. Do kraja godine bilo je planirano da ona bude 13,5 milijardi ako ne želimo da nam Europska unija upravlja financijama.

Sada je jasno da će ona ovim tempom narasti na 18 ili 19 milijardi, upozorio je bivši ministar financija Slavko Linić. 

Za analitičara Splitske banke Zdeslava Šantića pokušaji podizanja prihoda porezima i drugim naknadama nisu prihvatljivi. On upozorava da su visoki porezi doveli i do manje potrošnje. Trgovci su snižavali cijene, ali ni to nije pomoglo

Novi ministar financija Boris Lalovac zato mora napraviti novi rebalans proračuna jer država opet više troši nego što je planirala, a ne dobiva dovoljno novca od poreza. Od izvora upoznatih sa stanjem u proračunu doznajemo da je najviše na prihodima podbacio PDV. Radi se o 1,2 milijarde kuna koje nisu došle u proračun. S druge strane, Vlada je potrošila oko 1,6 milijardi kuna više. Sve je to dovelo do rupe koja će se, izgleda, morati ponovno rješavati ili sječom plaća i investicija ili novim dizanjem poreza. Za analitičara Splitske banke Zdeslava Šantića pokušaji podizanja prihoda porezima i drugim naknadama nisu prihvatljivi. On upozorava da su visoki porezi doveli i do manje potrošnje. Trgovci su snižavali cijene, ali ni to nije pomoglo.

Šantić: Mora se napraviti reforma javnog sektora

- Državna potrošnja je neučinkovita i ne pomaže rastu gospodarstva. Jasno je već godinama da treba reformirati javni sektor. To nije samo rezanje plaća. Mora se napraviti reforma kako bi ona bila brža i učinkovitija, a tako će biti i jeftinija - kaže Šantić. On upozorava da sve Vlade, kao i ova dosad, bježe od takvih reformi. Puno radije srežu investicije, srežu potpore gospodarstvu.

- Tako se recesija samo produljuje jer se reže na onom što bi pomoglo oporavku gospodarstva - zaključuje Šantić.

Vlada mora osigurati i 1,2 milijarde kuna koje nema za obnovu poplavljenih područja. Potpuno je nejasno gdje će taj novac naći

Uz ovu rupu od deset milijardi kuna, Vlada mora osigurati 1,2 milijarde kuna koje nema za obnovu poplavljenih područja. Potpuno je nejasno gdje će taj novac naći. Svi ministri smatraju da su se već dovoljno odrekli i srezali troškove. Boris Lalovac kao ministar financija zato je u nezavidnoj situaciji jer proračun ne ovisi samo o njemu.

- Svi bismo trebali shvatiti da proračun nije samo stvar Ministarstva financija nego svih ministarstava, ali i svih građana - kaže nam izvor upoznat s pregovorima o rebalansu s ministrima. Hrvatski dug je narastao na 222 milijarde kuna pa su i nova zaduženja ograničena jer EU ne želi novu prezaduženu državu.

Kraj 2013. -16 mlrd. kuna

Iako je Vlada obećavala da će rezati proračunski manjak i štedjeti, ni lani nisu uspjeli, i on je završio na visokih 16 milijardi kuna.

Svibanj 2014. -10 mlrd. kuna

Zato su ove godine obećali i EU i građanima da će biti bolji i štedljiviji. Ali, u pet mjeseci je manjak 9,9 milijardi.

Prosinac 2014. -13 mlrd. kuna

To bi trebao biti minus na kraju godine kako bi poštovali obećanja dana Europskoj uniji i pravila prekomjernog deficita. Od tog neće biti ništa.

Kraj 2014. -18 mlrd. kuna

Ako se nastavi ovim tempom, manjak će biti i pet milijardi kuna veći. U optimističnom scenariju bit će 16 milijardi. Dakle, Vlada mora rezati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message